Trädgården vid hembygdsgården i Skrävle har bland annat fått denna nya grillplats tack vare Maja Strömgren.FOTO: Tinna Hiller ANdreasson

Trädgården vid hembygdsgården i Skrävle har bland annat fått denna nya grillplats tack vare Maja Strömgren.FOTO: Tinna Hiller ANdreasson

Trädgården har fått nytt liv

Av
Tinna Hiller Andreasson

SKRÄVLE. Trädgården vid hembygdsgården i Skrävle hade inte blivit rörd på länge när Maja Strömgren tog sig an den. På Valborgsmässoafton blir det invigning.
Maja Strömgren från Sälleryd går sista terminen på trädgårdsmästarutbildningen i Bubbetorp. När hon skulle hitta en uppgift för sitt examensarbete valde hon att jobba med trädgården som tillhör Sälleryd-Skrävle Intresseförening.
– Det jag ville göra var en förbättring av trädgården, som inte hade varit rörd på minst femton år. Jag började med att fråga medlemmarna vad de ville ha ut av trädgården, berättar Maja.
De önskemål som kom fram var att grusgången fram till husets entré skulle göras i ordning, att man ville bli av med de igenväxta rabatterna samt att få en grillplats och ett par fruktträd.
Under sex veckor har Maja arbetat för att förverkliga så mycket som möjligt av idéerna.
– Jag har inte hunnit allt, men jag känner mig jättenöjd ändå! Jag har gjort allting jättenoga och precis som man ska.
Grusgången ser åter ut som en grusgång och de igenväxta rabatterna har ersatts av stenläggning med blomkrukor på.
– I rabatterna grävde jag först ut tjugofem-trettio centimeter ner. Sedan har jag lagt ett slags väggrus som jag har packat med maskin för att det ska bli jämnt underlag och för att det inte ska bli en massa ogräs mellan stenarna. Underarbetet är jätteviktigt, förklarar Maja.
Grillplatsen är placerad på grus och har plats för ett trädgårdsmöblemang intill. Där blir också sittplatser i form av stubbar, som blev kvar när föreningen tog ner några gamla lindar.
Bredvid grillplatsen finns en rund rabatt med penséer och en bit ifrån har två äppelträd planterats.
Förutom det praktiska arbetet med trädgården har Maja gjort en beskrivning av sitt projekt. Det ska dessutom redovisas muntligt för examinatorerna.
Till sommaren är Maja färdig trädgårdsmästare och kan jobba för fullt med det egna företaget Strömgrens plantor och trädgård.
– Vi kommer att ha årets första trädgårdsmässa hos oss i Sälleryd den 24 maj, berättar Maja.

Maja Strömgren vid den nya grillplatsen. I bakgrunden syns de nya äppelträden. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Maja Strömgren vid den nya grillplatsen. I bakgrunden syns de nya äppelträden. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Publicerad 26 April 2014 12:00