Nelly Carlsson och Rebecca Karlsson skördar framgångar för Kättilsmåla BTK.Foto: Tinna Hiller Andreasson

Nelly Carlsson och Rebecca Karlsson skördar framgångar för Kättilsmåla BTK.Foto: Tinna Hiller Andreasson

Kättilsmåla till Pingisligan

Av
Tinna Hiller Andreasson

KÄTTILSMÅLA. Damlaget i Kättilsmåla BTK har inte funnits i mer än två år. Nu har de tagit klivet upp till landets högsta liga i bordtennis. Klubbens stora talanger heter Nelly Olsson och Rebecca Karlsson.
Det var tack vare att klubben hade de två osedvanligt duktiga tjejerna Nelly och Rebecca som damlaget bildades inför säsongen 2012-13. För att laget skulle bli fulltaligt kompletterade man med Elina Nilsson från Kalmar och Hanna Chau från Ljungby.

Vann division två

Satsningen slog väl ut och Kättilsmåla BTK vann division två.
– Målet var att de skulle vinna, men det som var överraskande var att de vann så överlägset, säger tränaren Per Eriksson.
När säsongen 2013-14 startade var det dags för division 1-spel. Eftersom Elina Nilsson skulle studera på en ort längre upp i landet valde hon att lämna Kättilsmåla BTK. Istället kom danska Nicoline Koefoed in.
Även den nya konstellationen visade sig vara lyckosam och laget slutade tvåa i division 1, bara två poäng efter det vinnande laget Åsa IF.
– Det gick bättre än förväntat! Vi hade väl tänkt oss att ligga någonstans i mitten för att hålla oss kvar, men det gick ännu bättre, säger Nelly.

Ett jämnt lag

– De spelade bra hela vägen. Det är ett jämnt lag och de kompletterar varandra bra, menar Per.
Efter andraplaceringen var det planerat för kval. Men båda de lag som Kättilsmåla-tjejerna skulle möta drog sig ur och saken var klar. Laget gick direkt till Pingisligan, som är den högsta serien.
Pingisligan är liksom division 1 indelad i norr och söder. I söderserien ingår åtta lag från Malmö till Stockholm och Kättilsmåla kommer att få möta samtliga före jul.
Just nu har Nelly och Rebecca fokus på junior-SM i Kungsbacka den 9 till 11 maj, där det finns förhoppning om bra placeringar. Nyligen vann de silver i lag-SM.

Träning i sommar

Under sommaren blir det att ligga i hårdträning inför ligastarten i september.
– De behöver träna och utvecklas lika mycket som de har gjort i år, då kommer de att klara det bra. Sedan är det alltid stor skillnad när man går upp en serie, det är det i alla sporter, förklarar Per.
Både Nelly och Rebecca ser fram emot att få vara med på den högsta nivån.
– Man måste ge det en chans. Man vill inte se tillbaka och säga ”Varför satsade jag inte?”. Nu kör vi på detta och så får vi se hur långt det går, säger Nelly.

Publicerad 21 April 2014 10:00