Isabergs ridklubb vill utveckla sin handikappridning och har fått 1,3 miljoner för detta.

Isabergs ridklubb vill utveckla sin handikappridning och har fått 1,3 miljoner för detta.

Isaberg satsar på handikappridning

Av
Malin Nilson

ÖRERYD. Isabergs ridklubb i Öreryd gör nu en stor satsning på handikappridning. Med bidrag på över en miljon kronor ska de anpassa och utveckla ridanläggningen så att funktionshindrade kan ta del av den på ett bättre sätt.
Sedan tidigare har Isabergs ridklubb handikappridning ett par dagar i veckan och man har tidigare fått bidrag för att köpa en häst och bygga en handikappramp. Men nu vill man utveckla handikappverksamheten ytterligare och har sökt och fått pengar för tre åtgärder.
Toalett och lift
Man ska bygga en ny handikapptoalett, utöka rampen vid ridbanan med en lift och bygga en värmestuga vid den stora ridbanan så att man slipper att som nu ta sig upp på andra våningen för att fika.
Bättre tillgänglighet
Det handlar om att de som idag har svårt att använda anläggningen eller har svårt att komma upp på hästen på grund av till exempel rörelsehinder eller problem med balans eller muskulatur ska få bättre tillgänglighet.
Flera givare
Totalt har klubben beviljats 1,3 miljoner från främst Allmänna arvsfonden, men även Gislaveds kommun och Smålandsidrotten har bidragit med 100 000 respektive 200 000 kronor. Ridklubben hade ansökt om ett större bidrag för att kunna göra ännu mer saker, men ridskolechefen Anneli Josefsson är ändå nöjd.
– Det känns bra, vi har hållt på med ansökan i nästan ett år. Vi fick i princip hundra procent täckning för det vi ska göra, resten får vi försöka lösa med sponsorer, säger hon.
Bra respons
I förra veckan arrangerade ridklubben som en del av projektet en prova-på-ridning för funktionshindrade. Ett 30-tal ridsugna dök upp, framförallt från Fritidsgården Z och särskolor runtom i bygden.
– Det var jättelyckat, det bara vällde in folk, säger Anneli Josefsson.
Tanken är att exempelvis prova-på-dagarna ska bli fler framöver och Anneli Josefsson tycker det känns angeläget att satsa mer på just handikappridningen av flera skäl.
– Det är alltid roligt när det finns en efterfrågan. Vi har flera i klubben som arbetar med funktionshindrade till vardags och är intresserade av att utöka verksamheten.

Publicerad 17 April 2014 14:45