Nya kartan hålls upp av ??Mikael Johansson, OK Gisle, Marcus Josefsson, OK Vivill och Geir Inge Folkestad, AOK.

Nya kartan hålls upp av ??Mikael Johansson, OK Gisle, Marcus Josefsson, OK Vivill och Geir Inge Folkestad, AOK.

Hitta ut i naturen

Av
Philip Thor

GISLAVEDS KOMMUN. Geir-Inge Folkestad var under 2012 i Jönköping och fick då höra talas om något som kallades för Hitta Ut. Två år senare står vi nu här och efter förra årets succé med Hitta ut är nu kartorna återigen på väg ut till de flesta hushåll i Gislaveds kommun.
Denna gång har alla regionens orienteringsklubbar förutom Reftele gått samman för att kunna göra årets upplaga av Hitta Ut ännu bättre och det är en märkbart exalterad Geir-Inge jag når samma kväll som kartorna har kommit hem till honom.
– Just nu har jag 10 000 kartor i garaget, det är ganska häftigt, säger han.
Förra året var det första som Hitta ut arrangerades i Gislaveds kommun och det blev fort en given succé berättar Geir-Inge Folkestad, som är aktivt i Anderstorps OK.
– Vi hade 511 användare totalt och över 16 700 registrerade trimkontroller. Det var långt över vår förväntan samtidigt som även en hel del människor sprungit runt och hittat kontrollerna utan att registrera sig.
Ut i skogen
Tanken med Hitta ut handlar just om det som namnet säger, att hitta ut. Vi i Sverige blir allt mer stillasittande och då vi nuförtiden heller inte rör på oss särskilt mycket på jobbet vill nu klubbarna gemensamt göra slag i sak och se till så att fler människor reser sig ur soffan och hittar ut i skogen.
– Vi vill att fler ska ut och röra på sig i naturen. Människor sitter stilla alldeles för mycket idag och det märker vi i våra grupper också. Det är visserligen en träningstrend just nu, men människor idag är mycket sämre tränade än vad de var för 10-15 år sedan, säger Geir Inge Folkestad.
Lätt komma igång
Att komma igång med Hitta ut är enligt honom väldigt enkelt. Det enda man behöver göra är att registrera sig på en hemsida för att sedan ge sig ut och leta kontroller.
– Det ska vara så enkelt som möjligt för alla att börja ge sig ut och leta efter kontrollerna och även om det är en rolig del så behöver man ju inte registrera sig på hemsidan. Självklart är också allt gratis och har man väl registrerat sig kan man vinna priser till ett värde av 15 000 kronor.
Nya kartor
Nytt för detta år är också att man har valt att slå ihop kartorna för Gislaved och Anderstorp. Detta för att skapa större möjligheter för dem som vill löpa mellan de olika orterna och leta stationerna. Lördagen den 26:e april så hålls ett litet evenemang på Isaberg där kartorna släpps för första gången. Efter det så kommer de att ramla ner i de flestas brevlådor runt den 30:e april.

Publicerad 17 April 2014 14:30