Linderödsgrisarna Tim & Tej är Olofströmshus nya hyresgäster på Ekerydsplan. De närmaste veckorna ska de böka upp gräsmattan som ska bli en ny odlingsplätt. Foto: Oskar Sandström

Linderödsgrisarna Tim & Tej är Olofströmshus nya hyresgäster på Ekerydsplan. De närmaste veckorna ska de böka upp gräsmattan som ska bli en ny odlingsplätt. Foto: Oskar Sandström

Olofströmshus satsar på ”Grisy Living” med Tim & Tej

Av
Oskar Sandström

OLOFSTRÖM I torsdags släpptes Linderödsgrisarna ut i sin nyligen uppförda hage vid Ekerydsplan i Olofström. Under ungefär sex till åtta veckor kommer de båda galtarna att böka upp jorden och gör den i ordning för en ny odling för de boende.

Det var omkring ett hundratal personer som samlats för att titta på Olofströmshus ”gris-release” vid Ekerydsplan. De inhyrda Linderödsgrisarna släpptes in i sin hage på cirka 200 kvadratmeter, som under sex till åtta veckor ska bökas upp och förberedas.

Tim & Tej

Via sin Facebooksida har Olofströmshus ställt frågan vad de två grisgaltarna ska heta.
– Vi har fått en fantastisk lista med många namnförslag. Två namn vi fick stryka var Magnus och Michael, säger Michael Örknér, marknadschef på Olofströmshus. Det vinnande förslaget blev Tim och Tej.
De två Linderödsgrisarna har fraktats ner från Göteborg av Niklas Wennberg från Stadsjord. Han har tidigare sjösatt liknande projekt i Göteborgstrakten med goda resultat.

Flera volontärer

Olofströmshus har fått in flera intresserade volontärer som tillsammans med bostadsbolagets personal ska sköta om grisarna. De har fått utbildning i hur grisarna ska tas om hand och matas.
– De kan inte matas hur som helst, men det går bra att göra det tillsammans med djurskötarna, säger Niklas Wennberg.

Eco Living

Olofströmshus har också ställt upp flera pallkragar för odlingar och några fruktträd.
– Här kommer det finnas gott om plats för odling. Premiärplanteringen blir potatis och lök, säger Magnus Lindahl, vd för Olofströmshus. Projektet går under namnet Eco Living, medan Tim & Tejs koja fick namnet ”Grisy Living”.
– Det här är starten på något grönt, säger Magnus Lindahl.
Lars-Olof Olsson, en av besökarna på grisreleasen, tror på idén.
– Det känns som en mycket bra idé. Odlingen blir nog bra för de som bor här.

Publicerad 15 April 2014 09:06