Manda Jönsson, Maja Abrahamsson, Micko Storsjö och Geldona Gorica under en av föreställningens scener. Foto: Stina Pettersson

Manda Jönsson, Maja Abrahamsson, Micko Storsjö och Geldona Gorica under en av föreställningens scener. Foto: Stina Pettersson

Föreställning om framtidens tidning

Av
Stina Pettersson

KALLINGE. Femteklassarna på Kallingeskolan har gjort en föreställning om framtidens tidning tillsammans med Kulturpedagogiskt centrum. De har själva fått göra allt från att spela in filmer till att sköta ljuset.

Kulturpedagogiskt centrum och Kallingeskolan har jobbat gemensamt med ett projekt som heter Allas rätt att lära. Som en del av det har femteklassarna på skolan fått skapa en föreställning under temat framtidstidningen. De började jobba med det för ett år sedan och förra veckan spelade femteklassarna upp föreställningen för elever på skolan samt familj och släktingar.

Bättre samarbete

Tanken med föreställningen var att eleverna skulle få arbeta med värdegrundsfrågor och att den skulle leda till bättre samarbete dels mellan elever men även mellan lärare och elever. Arbetet började med en upptakt vid Salsjön med medeltidstema och sedan bestämdes det att eleverna skulle jobba med att blicka framåt. De fick en genomgång i hur en tidning är uppbyggd och sedan fick eleverna själva skapa framtidens tidning.
– Eleverna har haft helt fria händer, berättar Bodil Olofsson, klasslärare i femman.

Några har skrivit texter, andra har jobbat med lera och målat. En del elever har gjort både animerade filmer och spelfilmer. Eleverna förutspådde nämligen att papperstidningen skulle finnas kvar, men i den skulle det finnas knappar att trycka på för att se videoklipp istället för artiklar eller annonser. I tidningen fanns det bland annat en robothäst, en teleportör, nya djur som bland annat hundskorpionsapan, samt en fjärrkontroll som kunde förvandla stenar till vilken typ av bollar som helst.

Maja Abrahamsson och Manda Jönsson valde att skriva en egen låt till föreställningen som skulle handla om framtiden.
– Vi tänkte att det skulle vara liksom i framtiden. Jag skulle komma tillbaka från när Geldona var ung och jag är hennes barndomskompis, berättar Maja Abrahamsson som sjunger och agerar tillsammans med Geldona Gorica som spelar en äldre kvinna.

Hoppas det blir så

Maja Abrahamsson tycker att det har varit kul att jobba med tidningen men att det var svårt i början när de jobbade med låten.

Eleven Emil Hansson visade folk till sina platser innan föreställningen och var även med och gjorde en film till tidningen. Han tror att framtiden kan bli som de förutspådde i föreställningen.
– Om vi har tur, säger han.

Publicerad 15 April 2014 12:00