Mahad Olad Ahmed och Lukas Yassin är två av medlemmarna i nya tankesmedjan Uniqraft i Gislaved.

Mahad Olad Ahmed och Lukas Yassin är två av medlemmarna i nya tankesmedjan Uniqraft i Gislaved.

Tankesmedja vill samla idéer

GISLAVED. Nya Tankesmedjan Uniqraft i Gislaved vill uppmana till debatt och försöka hitta gemensamma lösningar på olika problem i samhället. Som ett första steg anordnar de nu en workshop kring integration där de vill att politiker och allmänhet ska diskutera frågan.
Bakom tankesmedjan Uniqraft står Maylin Toledo, Smulan Clemén, Mahad Olad Ahmed och Lukas Yassin.
– Själva idén är att vi vill vitalisera en idédebatt i kommunen, hitta vägar och möjligheter, säger Lukas Yassin.
Tankesmedjan har en socialliberal grund och kommer fokusera på alla möjliga frågor i samhället, från ungdomsfrågor till jobb och integration.
– Vår uppgift blir att ta fram förslag eller skapa en arena där folk kan komma med förslag, säger Lukas Yassin.
Framöver har de planer på att arrangera olika workshops och debatter där samhällsfrågor ska diskuteras. Första initiativet är alltså workshopen om integration, som äger rum på Arenum i Gislaved den 23:e april. Dit har de bjudit in kommunala politiker, myndighetsrepresentanter, föreningsaktiva och allmänheten. "Sida vid sida" kallar de arrangemanget och tanken är att alla ska mötas på samma nivå.
– Vi vill att alla ska ha något att säga till om, det ska inte bara handla om att lyssna på politikerna, säger Mahad Olad Ahmed.
– Just nu har politikerna fått huvudansvaret för integrationen, men de kan inte säga till folk att mötas. Detta är en fråga för civilsamhället, menar Lukas Yassin.
Just integration är enligt tankesmedjan Uniqraft årets hetaste ämne. Gislaveds kommun håller just nu på att utforma en ny integrationsstrategi och inför workshopen har Uniqraft också gjort en egen rapport om integrationen i Gislaved. Där har de gått tillbaka till tiden då Gislaved hade stor arbetskraftsinvandring.
– Då sköttes integrationen genom arbetslivet, man hamnade där arbetskraft behövdes. Nu är det en helt ny situation, det krävs att vi hittar nya vägar, konstaterar Mahad Olad Ahmed.
Samtidigt påpekar han att kommunens integrationsstrategi inte har uppdaterats sedan 1997 och är i stort behov av den uppdatering som nu pågår. Uniqraft hoppas att de kan bidra till utvecklingen av ett bättre samhälle på flera sätt.
– Vi vill ge ökad kunskap, vi ska ju samla ihop alla idéer som uttrycks, säger Lukas Yassin.
Namnet Uniqraft är en ordlek, berättar Mahad Olad Ahmed.
– Det är en lek med orden unik, kraft, united. Om man samlar alla erfarenheter, specialiteter och talanger så får man en kraft som inte är lik någon annan.

Publicerad 14 April 2014 14:30