Under branschdagarna fick elever från Snäckebacksskolan och Kallingeskolan bland annat veta hur det är att vara brandman. Foto: Stina Pettersson

Under branschdagarna fick elever från Snäckebacksskolan och Kallingeskolan bland annat veta hur det är att vara brandman. Foto: Stina Pettersson

Elever fick lära sig mer om olika yrken

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Förra veckan arrangerades så kallade branschdagar för elever på Kallingeskolan och Snäckebacksskolan. Syftet var att låta eleverna möta yrkesverksamma personer inom olika områden.

För andra året arrangerades branschdagar för eleverna som går i årskurs åtta på Kallingeskolan och Snäckebacksskolan. Den här gången delades eleverna upp på två gemensamma dagar på Knut Hahnsskolan. Dagarna ersätter elevernas praoperiod, I nian finns dock praon fortfarande kvar.

Träffade olika yrken

– Det gick inte att genomföra den längre. Industriföretagen tog i princip inte emot några längre och knappt vården heller. Vi ville göra något annat för att eleverna ska få kontakt med arbetslivet, berättar Larry Nordström, studie- och yrkesvägledare på Snäckebacksskolan, om varför de började med branschdagar.

Han och studie- och yrkesvägledaren på Kallingeskolan Peter Hansson menar dessutom att genom de här dagarna kan branscherna förbereda sig och avsätta tid till eleverna.
– Målet är att eleverna ska träffa så många yrkeskategorier som möjligt under de här två dagarna, säger Peter Hansson.

Deltog i branschdagarna gjorde landstinget, polisen, Försvarsmakten, Swedish waterjet lab, elföretaget Elias, kommunens tekniska förvaltning och äldreförvaltning samt räddningstjänsten.

Ingmar Eliassson som äger Elias var en av de som presenterade sitt företag under dagarna. Han såg det som en chans att marknadsföra sättet de arbetar på och branschen. Han ser fördelar med branschdagarna jämfört med prao.
– I vår bransch är det inte ofarligt att ha prao med sig. Man måste hålla ögonen på vad som händer hela tiden.

Dessutom får de som företag chansen att träffa fler elever på det här sättet.

Få representanter

Emma Foleby och Max Ottosson från Kallingeskolan var två av eleverna som deltog under branschdagarna. De tyckte att det var kul och lärorikt. De kunde se både fördelar och nackdelar jämfört med praon.
– Detta kanske är lite bättre för man lär sig mer om olika yrken. Praon är bara ett yrken. Men prao kanske är roligare, säger Emma Foleby.

Det Max Ottosson tyckte var roligast var att höra vad landstinget hade att berätta eftersom de pratade om biomedicin vilket är något han kan tänka sig att arbeta med i framtiden. Det eleverna saknar med dagarna är fler yrkeskategorier. Även studie- och yrkesvägledarna hoppas på det framöver.

Publicerad 14 April 2014 17:00