Åke Franzén bjuder in till ateljén under Konstrundan.Foto: Tinna Hiller Andreasson

Åke Franzén bjuder in till ateljén under Konstrundan.Foto: Tinna Hiller Andreasson

Åke öppnar upp ateljén

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. Den 3-4 maj är det dags för Konstrundan i Blekinge. En av de konstnärer som medverkar är Åke Franzén som bjuder in besökarna till sin ateljé på Fortifikationsgatan.
Många känner igen nallarna i Åke Franzéns målningar. Ständig modell är konstnärens egen nalle från tidigt 1950-tal.

Nallen som signum

– Nallen går att variera hur mycket som helst. Det började med att jag fick i uppdrag att göra en illustration till Marinens Musikkårs Nallekonsert.
Nallen har blivit något av ett signum för Åke och i höstas var han med och tecknade vid en Nallemässa i Kosta på Internationella Nalledagen. Under Konstrundan kan den som besöker ateljén få sin egen nalle avtecknad.
Ett annat tema i Åke Franzéns bildvärld är sjömän.
– Det var när jag jobbade på Marinmuseum som jag kom in på det. De har blivit populära - sjömannen är ju Karlskrona!
Åke medverkar även i projektet Klaura Pop Up Market, som har hittills har synts vid två tillfällen i Riksgallerian. Nästa gång Klaura Pop Up dyker upp blir troligen vid Pridefestivalen.

Ser stora möjligheter

– Jag ser stora möjligheter med samarbetet. Om jag ska sälja mina nallar, så räcker inte Karlskrona och här finns många yngre som kan det här med att marknadsföra sig och hur man gör en webbshop till exempel. Vi är inte konkurrenter utan man kan ta hjälp av varandra.
Förutom att ägna sig åt eget skapande jobbar Åke mycket med barn och ungdomar i skolan. Nu senast har det handlat om Nättrabyskolan, där han tillsammans med andra kulturarbetare har arbetat med ett projekt inom satsningen Skapande Skola.
– Jag ger eleverna redskapen för att kunna göra bilder. Det är inte för att de ska bli konstnärer, men att göra en illustration är att skapa en komprimerad text och det kan de använda på många sätt i framtiden, förklarar Åke, som vill höja statusen för arbete med barn.
– Jag ser det som ett konstnärskap att jobba som pedagog. När jag ser någon som växer bara på en timme blir jag så glad!

Kritisk till projektform

När konstnärer kommer till skolorna är det oftast inom olika projekt, något som Åke är kritisk till.
– Projekten är bra, men det blir för snuttigt. Det sägs hela tiden att det inte finns pengar, men man skulle se på de här eleverna om tjugo år och se vad det här har gett dem. Det skulle vara kul om Karlskrona gick i bräschen och inte bara väntade på att det ska hända något någon annanstans.

Publicerad 14 April 2014 14:24