Kalle Christiansson ?har samlat sina bästa konsertbilder på biblioteket i Ljungby. Foto: Karl Eckhardt

Kalle Christiansson ?har samlat sina bästa konsertbilder på biblioteket i Ljungby. Foto: Karl Eckhardt

Popfotografiska ögonblick

Av
Karl Eckhardt

UTSTÄLLNING. Med sina fotografier vill Ljungbyfotografen Kalle Christiansson fånga det unika hos varje musikartist. Under hela april ställer han ut sina bilder på biblioteket i Ljungby.
Thomas Öberg från Bob Hund, Maja Ivarsson från The Sounds och Fergie Frederiksen från Toto.  Det är bara ett urval av artisterna som Kalle Christiansson från Ljungby har fotograferat genom åren. Nu ställer han ut arton stycken bilder från konserter som han har fotograferat de senaste åren under namnet "Popfotografi".
– Det är häftigt att få komma närmare artisterna en stund, speciellt när det är större artister, säger han.
Bilderna kommer från konserter över hela landet.

Arbeta snabbt

Varje fotograf sätter en prägel på sina egna bilder. I sina fotografier vill Kalle Christiansson komma nära artisterna och få dem att levandegöra sin musik genom bilden.
– Det är väldigt mycket närbilder, det kanske är lite unikt för mig.  När jag tittar på konsertbilder så är det oftast mycket vidvinkel, säger han.
Att komma nära artisterna och samtidigt ta en ögonblicksbild som sammanfattar artistens karaktär är lättare sagt än gjort. Som konsertfotograf får man oftast bara några minuter på sig att ta bilder, så i många fall gäller det att redan från början ha en klar idé om vilken känsla man vill förmedla i bilden.
– Man får vara förberedd. Dels får tänka på om det är inomhus eller utomhus, hur bra ljus det är, vilken typ av artist det är. Är det en sprallig artist så är det inte alls lätt, säger han.
Men det är en konst som Kalle Christiansson har lärt sig att förfina genom åren. Även om han bara har ägnat sig åt konsertfotograferande sedan några år tillbaka, så går intresset för fotografi tillbaka så långt som till gymnasietiden.

En hobby

Trots att konsertfotograferandet tar mycket tid i anspråk, är det inte Kalle Christianssons huvudsakliga inkomstkälla  - snarare en bisyssla som upptagit en viktig del av hans liv.  Ibland händer det att han säljer in bilder till olika tidningar, men det är svårt att enbart försörja sig på fotografi.
– Jag gör det av rent intresse, säger han.
Ett intresse som lyckats få honom att förena kärleken till musiken med  kärleken till bilden.

Publicerad 04 April 2014 08:00