Linda Lövberg och Jeppe Robertsson driver Gummagårdens gurkodling. De är nominerade till Årets Företagare på Sölvesborgsgalan den 22 mars. Foto: Oskar Sandström

Linda Lövberg och Jeppe Robertsson driver Gummagårdens gurkodling. De är nominerade till Årets Företagare på Sölvesborgsgalan den 22 mars. Foto: Oskar Sandström

Gummagården nominerade till Årets Företagare i Sölvesborg

"Vi är glada och stolta över nomineringen"

Av
Oskar Sandström

NORJE. Gummagårdens gurkodling i Norje är nominerad i den tunga kategorin Årets Företagare 2013. Det är Företagarna i Sölvesborg som nominerar tre kandidater, och Jeppe Robertsson och Linda Lövberg är den första att presenteras innan Sölvesborgsgalan den 22 mars.
Jeppe Robertsson drev sedan tidigare Gummagården tillsammans med sin far. Hans far hade slaktgrisar, men allt eftersom Jeppe tog över verksamheten så ville han ha en annan inriktning.
– Det saknades en gurkodlare i trakten. Vi byggde växthuset 1996 och har byggt ut det fyra gånger, från det ursprungliga 10 000 kvadratmeter till dagens 25 200 kvadrat, säger Jeppe Robertsson.

Brist på sol

Växthuset rymmer 33 000 plantor, som byts ut tre gånger per säsong, februari till november. Nästa skörd är för plantorna sådda den 17 december, men bristen på solljus har föresenat skörden med en dryg vecka till omkring den 25 februari.
– Vi mäter allt, och så här lite sol har det inte varit i januari sedan 1969, säger Jeppe Robertsson.

Fem miljoner gurkor

På ett år skördas omkring 1700 ton slanggurkor på Gummagården, vilket motsvarar nästan fem miljoner gurkor. Sommartid går det snabbt.
– Det tar åtta till tolv dagar från blomma till färdig gurka beroende på tid på året, solen är helt avgörande, säger Jeppe Robertsson.
Ica är den stora kunden och gurkorna skickas mestadels till södra Sverige men även så långt norrut som Borlänge. Utöver slanggurkor har Gummagården 140 hektar mark med traditionellt växtodling samt odling av bär och andra grönsaker som säljs i gårdsbutiken.
– Gårdsförsäljningen har bara blivit större och större varje år. Den håller byn levande, säger Linda Lövberg.
Att de skulle bli nominerade till Årets Företagare kom som en överraskning, när Företagarnas ordförande Alexandra Senften ringde.
– Det är jättekul att någon i vår bransch blir nominerad. Vi är glada och stolta över det.
Hur äter ni helst gurkor?
– På alla håll och kanter. Vi gör tzatziki, äter den vanligt eller inlagd i ättikslag, säger Linda Lövberg.

Publicerad 19 February 2014 12:00