Rebecca Salomonsson driver Art Queen, som ställer ut konst i nya miljöer, som hotell och vårdinstanser. Nu hänger en utställning på Scandic Hotel i Carlshamn. Foto: Oskar Sandström

Rebecca Salomonsson driver Art Queen, som ställer ut konst i nya miljöer, som hotell och vårdinstanser. Nu hänger en utställning på Scandic Hotel i Carlshamn. Foto: Oskar Sandström

Hon gör konsten synlig

Art Queen-utställning checkar in på Scandic Hotel

Av
Oskar Sandström

CARLSHAMN. Rebecca Salomonsson driver Art Queen, ett företag som gör konsten mer tillgänglig genom att hitta nya vägar för den att nå ut. Nu har hon inlett ett samarbete med Scandic Hotel, som ställer ut Rebeccas konstnärer en månad i taget.

Tidigare arbetade Rebecca Salomonsson på ett hotell i Kristianstad som housekeeping manager. För ungefär fem år sedan provade hon ett nytt grepp genom att lyfta in konst i restaurangen.
– 3000 personer såg konstnärens tavlor den månaden, berättar Rebecca Salomonsson.

Startade eget

Hotellet började med konstkvällar och en konstrunda, då 53 utställare flyttade in på hotellet, som blev ett tillfälligt galleri. Till slut fick hon så mycket att göra att hon förra året bestämde sig för att driva det som ett eget företag, Art Queen.
– Konsten ska göras tillgänglig och finnas där du är och har tid att njuta av den. Den kan finnas på hotell eller en tandläkarmottagning eller en advokatbyrå.

Marknadsföra konst

Konstnärer som kontaktar Rebecca Salomonsson och blir uttagna lämnar in sina verk till henne. Sedan hänger Rebecca själv upp utställningen på företaget, där de hänger i en månad.
– Konstnärer är överlag ganska dåliga på att marknadsföra sig. Det hjälper jag dem med, och det kommer förfrågningar hela tiden.
På Scandic Hotel hänger nu tavlor av Mirja Angerman, Jochum Johansson, Monica Hansson, Gustavo Orenzjtain, Johan Lilja och Nancy Häggkvist.
Nästa projekt för Rebecca Salomonsson är Konstnatten i Kristianstad den 11–13 oktober, med en konstauktion under lördagkvällen i Kronohuset. Pengarna från auktionen får till två stiftelser för unga med psykisk ohälsa.

Publicerad 20 September 2012 10:26