"Stridsvagnsmannen" på Himmelska fridens torg i Peking är en bild som många förknippar med mod. Foto: Ritzau Scanpix/JEFF WIDENER

Insänt: Att vara modig kostar men att inte våga är att alltid förlora

INSÄNT. Jag tänker mycket på det här med att vara modig respektive rädd. Insikten är att det går hand i hand. Ju modigare jag är, desto mindre rädd blir jag för vad andra ska tycka och tänka om mig. Är jag modig från början blir jag rädd efteråt för vilka konsekvenser det kan få… Men det faktum att jag gör något som fyller mig själv med känslor av äkthet och meningsfullhet tar bort det faktum att andra kan ogilla mig, eller till och med hata mig.

För mig innebär mod flera olika saker. Att visa mig sårbar, vara öppen mot människor jag egentligen känner mig otrygg med, testa en ny aktivitet och se löjlig ut, säga fel, göra misstag och allt annat det innebär att vara människa. Att göra allt det och göra om, fastän det blev så fel, kallar jag mod. Gå vilse, gå rätt. Ingen och inget är perfekt och med förlåtelsen i ryggen tror jag på mig själv. Den tanken avdramatiserar målet i sig en viss handling har, och gör vägen dit rikare än själva målet.

Dessutom kan ett liv tillägnat andras uppmärksamhet och bekräftelse tendera att bli en aning snålt och tomt, tror jag. Flera dimensioner i en själv kan gå förlorade för att andras intressen, vägar och åsikter hindrar en från att upptäcka sig själv. Tillvaron och vardagen kan kännas mer likgiltig än nödvändigt och begäret, ett slukhål, efter något mer och annat påtagligt. Fastän allt utåt sett ser snyggt ut kan själen eka tom. Hallå någon där?! Drömmar, visioner och kall kan också tyna bort om andras värderingar ges för stort utrymme i det personliga livet.

Men det betyder inte att det är enkelt att vara modig. Tvärtom. Det är skrämmande och ensamt, så mycket enklare att följa andras fotspår. Lyssna på vad andra säger.

Men lova att lyssna då bara om det är något fint och viktigt. Kärlek och stöd är en viktig förutsättning för att klara av att vara modig en hel livstid. Och lyssna på dig själv allra mest!

Avslutningsvis vill jag medge att det var Margot Wallströms dokumentär ”Utrikesministern” på Svtplay och förtjänst som inspiration till tema: mod.

Rebecca

Publicerad 09 September 2019 16:05