Genrebild.

Genrebild. Foto: Mostphotos.com

Insänt: Ät en skånsk gås – annars försvinner den

INSÄNT. Mårten gås ligger runt hörnet och det börjar bli dags att smörja kråset. När du väljer ut årets fågel, köp en svensk gås. Då vet du att du har fått en gås som är närproducerad, som bidrar till att hålla landsbygden levande och som inte har behandlats med antibiotika i onödan. Om vi vill kunna köpa svensk gås imorgon måste vi efterfråga den idag, annars försvinner den.

Mårten Gås firas historiskt sett för att hedra fromme Sankt Martin. Historien går att han inte ville bli biskop i Tours och gömde sig bland en flock gäss som började smattra och avslöjade honom. Han blev biskop men hämnades genom att instifta en dag då man ska äta gås. Hans plan lyckades.

I år kommer det att vara svårare att få tag på en gås från Sverige. Värmeböljan gjorde att många fåglar slutade lägga ägg tidigare än vanligt. Så när du sätter tänderna i fågeln, kom ihåg att njuta.

Att äta lokalproducerad gås ger jobb. Dessutom är det en del av vårt kulturarv. Förr åt man gås i hela Sverige, nu anses det vara något typiskt skånskt. I en tid när hela världen kommer närmre är det roligt att vi kan behålla vår lokala särprägel.

Svensk fågel är fantastisk. Vi har hårda smittskyddsregler som skyddar mot att smittor sprids, men allt extra arbete är inte gratis. Svenska lantbrukare jobbar varje dag med de tuffaste djurskyddslagarna i världen. Vi tror att det extra arbetet märks, smaken blir bättre när djuren behandlas bra. Så glöm inte att fråga efter svensk gås i affären eller på restaurangen.

Antalet gåsuppfödare i landet har kraftigt minskat de senaste decennierna. När vi har färre uppfödare blir vi mer sårbara. Dessutom är det mycket svårt att starta upp en gåsuppfödning idag, så vi måste slå vakt om de få uppfödare vi har kvar. Enda sättet att främja en fortsatt svensk gåsuppfödning är att efterfråga den. Den svenska gåsen är viktig för oss både miljömässigt och kulturellt. Om vi inte efterfrågar den är risken att den flyger sin kos. Och vi skulle sakna den.

Helena Rimfors,

styrelseledamot LRF Skåne

Publicerad 31 October 2018 13:07