Foto: Arkivbild

Insänt: Fantastisk vårdpersonal – men var finns politikernas stöttning?

INSÄNT. Under helgen 7-8 augusti 2018 blev jag inlagd för blindtarmsoperation på Helsingborgs lasarett. Det började med buksmärtor, som jag som okunnig bedömde som maginfluensa. Senare på lördagen blev det mera ont som tydde på möjlig blindtarm, också det en amatörmässig bedömning. Tog mig till Ängelholms sjukhus, där det på anslag på dörren stod textat: ”Har du magsmärtor ska du vända dig till Helsingborgs lasarett.”

Jag gick ändå in och fick mycket bra och serviceinriktad hjälp av sjuksystern i receptionen. Hon tog bland annat blodtryck och puls, men jag måste in till Helsingborg. Vi pratade om sjukresor, men jag blev då upplyst om att det kommer att ta tid. ”Den gamle mannen i receptionen har nu väntat i över två timmar på sjuktransport.”

Jag fick skjuts av anhöriga in till Helsingborgs lasarett. Väl där var det också ett fantastiskt omhändertagande av alla inom personalen. Alla gjorde sitt för att jag skulle ha de så bra som möjligt. Allt detta i en stressad situation för all personal. Denna stress på grund av överbeläggningar och brist på vårdplatser.

Jag fick ligga i en säng i en korridor från lördag ca kl 2100 till söndag ca 0500. Vid flera tillfällen var det fullt i korridoren, det vill säga sex sängar med patienter.

Ca 0600 blev jag flyttad till ett undersökningsrum, men först vid ca 0830-tiden kom läkaren in och konstaterade efter ca 8-10 minuter att det med all säkerhet handlade om en blindtarmsinflammation. Jag skulle nu få komma till avdelningen ”Kirurgiavdelning akut och kärl”. Jag blev hämtad av en ”transportör”, som med sitt glada sätt och goda prat också gjorde vad han kunde för att jag skulle trivas.

Det blev sedan vanliga förberedande proceduren inför operationen, som utfördes vid ca 1630-tiden. Även här förundrades och gladdes jag av all personals proffsighet och serviceinriktning. Efter operation på uppvaket – samma fina bemötande.

Under min tid på Helsingborgs lasarett pratade jag med många läkare och sjuksköterskor och berömde dem för deras enastående arbete. Utan denna personal så hade inte sjukvården i Skåne fungerat.

Jag kommer då till min hemska tanke: Om det skulle vara politikerna som också skulle sköta omvårdnaden. Om den omvårdnaden skulle skötas av just politikerna, som de sköter besluten i dag, så hade ju sjukvården helt kollapsat.

Det är mig en gåta hur politikerna kan sköta denna institution så dåligt. Nog måste också en politiker ha varit sjuk och sett hur det ser ut med överfulla sjukhus med sängar med patienter i korridorerna?

Jag ställde frågan till sjukvårdspersonalen: ”Vem ska jag rösta på i regionvalet, för att vi ska få rätt på vården i Region Skåne?” Flertalet skakade på huvudet och visste inte, då de menade att politikerna inte lyssnar på dem. Det är ju för bedrövligt. Här har vi entusiastiska medarbetare i vården och så bryr sig inte arbetsgivaren om dem. Många menade också att pengarna saneras bort från vården, genom att personalen går till bemanningsföretag, som för dyra pengar hyr ut ”sin” personal tillbaka till Region Skåne.

I stället borde Region Skåne höja upp lönen för sina trotjänare, så att de med glädje gick till sin arbetsplats, där de tjänar oss behövande så bra. Dessutom skulle det kanske tom vara råd till att anställa flera inom vården, så att arbetssituationen blir dräglig för alla sjukvårdsanställda.

Några i vårdpersonalen sa att det fanns en period inom Helsingborgs lasaretts historia, då vi hade det verkligt bra och det var när Stefan Sallerfors var VD för bolaget. Det var helt andra beslutsvägar och en helt annan positiv anda. Går inte detta att få tillbaka? Jag är medveten om att bolagsform och vinster stöter många, men då måste regelverket sättas så att det gynnas och kan hanteras av alla parter. Allt för att i slutändan gynna den vård, som vi alla har rätt att få, när än vi behöver den.

Jag har bott i Ängelholm sedan sjuttiotalet. Då hade vi ett väl fungerande akut-sjukhus här. Detta sjukhus liksom Landskrona har succesivts monterats ner, så att vi från dessa två kommuner i många fall måste söka oss till Helsingborg. Då är det klart att det blir överbeläggning i Helsingborg, medan platser står lediga i fina lokaler, både i Ängelholm och i Landskrona.

Jag är medveten om att all specialistvård inte kan finnas överallt, men samutnyttja till 100 % det som går att samutnyttja. Öppna upp det som går att öppna upp igen i Ängelholm och i Landskrona, så skulle vården förmodligen bli ännu bättre för alla, med färre väntetider och inga sängar i korridorerna. Jag är inte rätt person att komma med den perfekta lösningen, men något måste göras åt dagens situation och det snabbt.

Jag tror att det inför det stundande valet vore klokt att studera de olika partiernas ståndpunkt i denna fråga, så att vi får en helt fungerande sjukvård, från beslut-administration-vård.

Jag har ju hört om sjukvården och hur det är, men det är först när jag själv behövde hjälpen, som jag insåg hur det ser ut. Tack alla snälla inom vården, som hjälpte mig på det mest underbara sättet, så att jag fick komma hem igen hel och frisk. Ni har alla en fantastisk entusiasm och medmänsklighet och alla bär ni en Florence Nightingale inom er.

PeO Nihlén,

Ängelholm

Publicerad 08 August 2018 12:59