Foto: Pressbild

Krönika: Sprid inte er eller andras skit till era barn!

KRÖNIKA. Ja, snart, efter påsk börjas det. Rekordbanta, viktras, vår-rensa, ät inte frukt och undvik potatis! Vad är det för fel på folk? Jag föreläser en del för barn på skolor som berättar att de är rädda för potatisen! För deras föräldrar sagt...

Nu är det dags att stämma i bäcken och det på riktigt. Om någon behöver gå ner i fettvikt så gör det men sprid inte skit och felaktig information! Speciellt inte till barnen! Jag vet att alla håller med om detta, säger de, men lika ofta hör jag motsatsen ute på fältet.

”Jag äter inga kolhydrater för jag måste gå ner i vikt”

Vet vederbörande egentligen vad en kolhydrat är? Väldigt enkelt förklarat så är kolhydratrik föda den mat som kommer från växtriket. Ja, frukt och grönsaker. Ja, bär också. Sprid inte skit (som kan missförstås av de små) om att vi inte ska äta dessa guldklimpar som innehåller bra energi, vitaminer, mineraler och fibrer i massor!

Vill du gå ner i vikt, förhoppningsvis fettvikt så är det högbelönande mat såsom socker, superprocessade kolhydrater (mjölprodukter mm) sunkiga fetter och annat skit du ska undvika men ät mat! Ät grönsaker, potatis, rotfrukter, broccoli, frukt och bär. De är helt oskyldiga till din nuvarande höga fettvikt!

Vi vill att våra barn ska lära sig bra saker i skolan och de har bra hemkunskap och hälsa på schemat. Varför ska någon då påstå ”motsatsen” eller fel fakta hemma?

Hur tror du då deras förtroende för skolan och sanningen blir?

Nej, föräldrar och andra förebilder där ute - ta ert ansvar! Ta redan på fakta innan munnen glappar!

Vidare till er som nu under påsken säger och tror ”oh, det är så mycket socker i sillinläggningen, det är ju inte bra” Till er vill jag bara säga – Drick inte spadet/inläggningen och oroa er lite mer för sockerinnehållet i påskäggen!

Hälsningar Lisa Kaptein Kvist, ständigt fightandes för denna sanning!

Publicerad 03 April 2018 00:00