Krönika:

Manschauvinist? tycks man undra

Föräldraledighet? ger en möjlighet att reflektera över hur gott kaffe smakar när det är varmt och hur vedervärdigt det smakar när det är kallt. Det ger dig också möjlighet att uppskatta ett toalettbesök på egen hand.
Förra veckan ?gjorde jag mina första två dagar som heltidspappa. Resultat blev en parvel som trillade och slog sig på bidén (blodvite modell mindre uppstod – slapp dock sjukhusbesök) samt en misslyckad läggning där stackaren grät i en halvtimme (kändes det som) innan mamma kom hem och klarade upp situationen. När du läser detta? är jag mitt i min andra sejour, återstår att se om fru och barn ger mig förnyat företroende nästa vecka.
Föräldraledighet? är ett hett ämne. Beroende på ditt umgänge och din arbetsplats kan anklagelserna som riktas mot dig vara helt olika. Jag skriver anklagelser eftersom det faktiskt är det som det ofta handlar om.
I min värld, mediebranschen, ?finns åsikten att man ska dela lika. Jämställt – 50/50. När jag då berättar att jag ska vara hemma två dagar i veckan bara och aldrig på heltid möts detta av lite höjda ögonbryn. ”Manschauvinist?” tycks man undra. Men ofta blir frågan: ”Vad säger din fru om det?”.
Min fru är förskollärare.? Hon har inget emot att vara hemma och ta hand om sitt barn i stället för att arbeta med andras. För henne och några av de kollegor hon träffat är det självklart att hon ska vara hemma så länge som möjligt med vår lilla parvel. Så har de gjort, mannen får endast i undantagsfall vara hemma och ibland undrar jag om jag hade fått vara hemma något om jag inte haft mina fasta egna dagar.
Vad som är rätt eller fel ?när det kommer till föräldraledighet är så otroligt individuellt att det knappast finns en sak som är rätt eller fel. Sluta därför att döma andra när de berättar hur de tänkt.
För det kan? vara så att det alternativet passar dem, även om det inte passar er.

Ursprungligen publicerad i Lokaltidningen Hässleholm den 11 november.

null

Publicerad 23 November 2014 08:00