Krönika:

"Du har ju missat där"

Jag tillhör den kategori? människor som travar in på närmsta byggvaruhus och frågar expediten efter lister. ”Ska du ha foder eller sockel” får jag som svar. ”Nej, lister”. ”Jaha, ska du ha det till fönster eller golv,” frågar expediten med ett litet klurligt leende. ”Både och” svarar jag och får då förklarat för mig att jag behöver både sockel och list. Med en lätt förnedrar känsla går vi sedan mot kassan och jag får en fråga kastad över axeln: ”Du behöver inte dyckert?”. ”Nej,” svarar jag lite surt. ”Men gärna spik, om du har”.
Kort sagt, ?jag är inte den du bjuder hem för att tapetsera eller bygga om ditt uterum. Jag håller mig till den typen av snickeri där jag i stort inte kan förstöra något. Egentligen borde jag inte göra någonting annat än att byta glödlampa, men som husägare finns det alltid ett avvägande att göra mellan tid, pengar och kunskap. Kan du, bör du göra det själv. Lister (foder och sockel) har jag antagit som utmaning.
Så två helger i rad? har gått åt till att såga rakt och snett för att få sockelfodret på plats. Nöjd satt jag mig i söndags och begrundade mitt verk samtidigt som fru och barn kommer innanför dörren. ”Vad tycker du?” frågade jag uppfodrande, varpå sonen kryper fram till närmsta sockel, ger den en ordentlig klapp och tittar med ett skratt upp mot mig och leende verkar säga ”bra jobbat farsan”. Hustrun kommer in, böjer sig ner under trappan (av alla ställen) och säger lite missbelåten ”men du har ju sågat lite snett där”.
Tanken gick till när ?vi hjälpe mormor och morfar att flytta. På fruns lott föll att putsa 139 glasprismor i kristallkronan. Två timmar efter utdelad arbetsuppgift var hon nöjd och kronan gnistrade som om den vore nyköpt. Mormor tog sig då mödosamt upp från soffan och går fram till kronan – tittar upp på den och pekar sedan med ena fingret: ”Har du tagit där”. Bland 139 prismor fanns det en som var missad.
Kanske är det en kvinnlig egenskap? att lägga vikt vid de där små detaljerna. I vilket fall hade världen utan dessa detaljernas mästare haft många fler oputsade prismor och mycket fler snedsågade lister.
Eller gerade,? som det tydligen heter…

null

Publicerad 19 November 2014 08:00