Krönika:

Konst som ger värk

Konstnärer har? i alla tider haft som mål att provocera. Inte alla, självklart. Men många av dem. Att provocera fram en reaktion och att få betraktaren att tänka till är av många konstnärer konstens stora mål – att subtilt ta sig in i betraktarens medvetande och få dem att ifrågasätta sin egen världsbild.
På senare år ?har det varit allt från rondellhundar till ”negertårtor”, homosexuell Jesus och nu senast en graffitikonstnär som målade en skolvägg på ett högstadium. Motivet bestod av ett kvinnligt könsorgan. Nu är det konst, så om du inte vet vad det är du tittar på är det lätt att det passerar omärkt förbi – men vet du det, så ser du det. Det är ett konstverk. Men ett könsorgan icke desto mindre.
Ansvariga på? kommunen blev lite sura – nog för att de gett konstnären fria händer, men det här var ju lite väl magstarkt. Konstnären fick i media försvara sitt konstnärskap och bjöd då på, vad som antagligen var meningen från början med alstret, en feministisk pamflett som pekade, kortfattat (och ni får ursäkta det vulgära språket), på att ”kuken minsann syns lite varstans i det offentliga rummet men fittan har förtryckts”.
Sant är att antalet? statyer där ute med manliga könsorgan är i förkrossande majoritet. Att det kvinnliga ditot skulle vara helt osynligt är dock tämligen överskattat. Men så var det ju provokationen och det politiska som var meningen – inte konsten i sig.
Där hade det ?kunnat sluta – med en politiskt provocerande konstnär och en provocerad kommun (som ju kunnat målat väggen vit igen). Men det blev plötsligt politik när en ledamoten i dåvarande kulturutskottet önskade kasta alla som målade vaginor på en skolvägg i fängelse. Vi får väl utgå ifrån att ledamoten då även vill kasta klottrande pubertala småpojkar i fängelse – eftersom andelen penisar på landets skolväggar, toaletter och andra utrymmen under många år varit oräkneliga. Nu är ju de flesta av dessa klottrare minderåriga – så det hade väl antagligen bara varit ungdomsvård som kommit på fråga.
Är det olämpligt? med vaginor på skolväggar. Ja, det tycker jag. En stor penis mitt i ansiktet är minst lika irriterande. Och om det finns någon ålder där människan inte behöver påminnas om olika könsorgans förträfflighet så är det under tonåren. Men herregud – att vi har politiker i riksdagen som vill kasta konstnärer i fängelse på grund av vad de målar. Är det inte lite väl mycket tyskt 1930-tal?

Ursprungligen publicerad i Lokaltidningen Hässleholm/Osby den 8 oktober.

null

Publicerad 14 November 2014 08:38