Centerpartiet ett alternativ för ett hållbart Lund

REPLIK/LUND. I ett debattinlägg den 27 augusti skruvar Ulf Nymark (MP) upp volymen som vanligt. Rubriken var nu att "Lund rasar i miljöranking". Det stämmer ju att Lund att har tappat sin tätposition i Mljöaktuellts ranking, men att ligga på plats 16 av totalt 290 kommuner i Sverige är ju inte en total katastrof. Medicinen för att stiga på listan är enligt Ulf att i årets val rösta på vänsterblocket och Miljöpartiet.
Jag är tvivlar på att detta är bästa receptet för ett Lund med dynamik, mångfald och livskraft. Det finns ett borgerligt miljöparti - Centerpartiet - som strävar efter att skapa förutsättningar för en långsiktig hållbar utveckling i vårt samhälle. Som har fokus på att steg för steg skapa en fossilfri kommun där förnyelsebara energikällor premieras, som vill ha en giftfri kommunal verksamhet och som gång på gång kommunicerar vikten av ett cykliskt kretsloppsperspektiv. Vi i Centerpartiet vill ha systematiska och strukturella förändringar som skapar långsiktiga effekter därmed undviker vi plakatpolitik som Miljöpartiet ofta är expert på. Därför driver frågor som att fokus ska vara på "utsläppen inte på bilarna" eller vikten av att Sveriges samtliga kommuner ska "kravställa på livsmedel som uppfyller svensk djur- och miljölagstiftning". Vi säger också att inom en offensiv miljöstyrning så måste tillväxt- och företagarperspektivet vara integrerat i de politiska reformerna. Centerpartiet är teknikoptimister och en progressiv kraft så att nya hållbara innovationer (miljöteknik) kan ersätta befintliga sämre lösningar inom ex. trafiksystem eller tillverkningsindustrin.
Ett starkt Centerparti inom en Allians för Lund är en garant för en offensiv närodlad grön politik. Vi har målet att skapa förutsättningar för en hållbar utveckling i hela Lunds kommun - både i staden och på landsbygden. Miljöpartiet sitter inte på facit, har inte patent på hållbara reformer och äger inte rättigheterna till färgen grönt - även om Ulf Nymark och Miljöpartiet gärna vill förmedla detta.
Staffan Fredlund (C), Grön Liberal i Dalby

Publicerad 01 September 2014 08:06