Ett formidabelt spektakel. Till vad och för vem?

DEBATT/LUND. Vi har haft omfattande ceremonier i Domkyrkan här i Lund i samband med att biskopen avgår  för att gå vidare till tjänst i Uppsala. Det har varit ett överflöd av pompa och ståt med aktörer som är fint klädda med och utstyrsel som glänser av guld, silver, ädelstenar fina tyger. Ceremonielet är också det överdådigt och ritualer som manifesterar en hierarki som är gigantisk och tydligt utformad.
Kyrkan är fylld till synes med kyrkans eget folk och anhöriga.  De som tillhör etablissemanget och en och annan förtroendevald är där också. Det som man kan kalla för vanligt folk i samhället och de som är vanliga så kallade kyrkans medlemmar är i stort sett inte närvarande. Tydligt är att detta är något som är till för kyrkan själv och ingen annan.
Utanför Domkyrkan sitter tiggande Romer på marken och skakar. I kyrkans egna utrymme på utsidan vid absiden sitter en uteliggare ihopkrupen och äter lite mat som han lyckats få tag på. Han äter med händerna. En bit längre bort ser jag en medelålders kvinna som letar efter burkar i en papperskorg. Detta vi kan se här står i stor kontrast till det som samtidigt pågår inne i Domkyrkan  och man kan fråga sig: Vem bryr sig om alla dessa marginaliserade i samhället som verkar till att bli allt fler. 
Tydligt är att kyrkan har svårt för att möta den tid vi nu lever i och har även svårt att förstå hur vanligt folk lever. Det som man nu har iscensatt har inte mycket att göra med våra behov av att utöva vår kristna tro och tillfredsställa våra andliga behov i vardagen.
En lösning kan vara (som tidigare nämnts) att man ersätter den dyrbara kyrkoavgiften med att man enbart betalar för de gånger man går till kyrkan. Detta som vi nu sett i Lunds Domkyrkan kan väl vara värt ett pris motsvarande en teaterbiljett för ett historiskt teaterspel.
Inget mer!
 
Jan Clarén
Lund

Publicerad 24 June 2014 13:01