Vilken (S)ida står ni egentligen på?

DEBATT/LUND. I den politiska debatt som Sydsvenskan arrangerade på Mejeriet i måndags kväll diskuterades privata vinstuttag i äldreomsorgen, vilket idag är tillåtet. När Socialdemokraterna fick frågan om hur de vid en eventuell valseger skulle välja att hantera frågan om vinster i välfärden svarade de att de inte kommer att riva upp kommunens avtal med de riskkapitalbolag som sliter sönder vår offentliga sektor.
För ett parti som påstår sig värna om alla människors rätt till sjukvård är det här ett enormt hyckleri. Att tillåta riskkapitalister att livnära sig på pengarna som var menade att gå till vår sjukvård är ett svek mot de som behöver vården allra mest, och det är inte heller en politik som gynnar den stora majoriteten. Det är de som inte har råd att låta sig vårdas av ett privat vårdföretag som drabbas av att pengarna går direkt ner i privat ficka istället för att återinvesteras in i verksamheten, vilket alltså betyder att Socialdemokraternas inställning och framtida beslut i den här frågan skulle komma att slå mot Lunds kommuns fattigaste.
Vi i Ung Vänster Lund vill inte tillåta privata företag att göra vinst på vår gemensamma välfärd. När vi betalar in skatt till kommunen ska pengarna oavkortat gå till oss, inte till de chefer som äger de privata vårdföretagen. Människors hälsa och välmående är ingenting man ska kunna göra profit på. Välfärden ska vara till för alla, oavsett vilken storlek du har på plånboken – någonting som under moderaternas styre har betytt allt mer. Att då se Socialdemokraterna, som säger sig stå i opposition till Moderaterna, komma med ett sånt här förslag är direkt skamligt.
Att sälja ut vår gemensamma välfärd är ingenting som vi accepterar och för att kunna stoppa utförsäljningen av det som alltid varit vårt är det viktigt att vi organiserar oss för våra gemensamma intressen. Vi måste bygga upp det som slitits sönder av alliansens nedskärningspolitik, och för att göra det krävs ett totalstopp på privata vinstuttag.
 
Nadia Törnlund
Thomas Engström
via Ung Vänster Lund

Publicerad 19 June 2014 09:04