Centerpartiet kämpar mot kemikalierna

DEBATT/LUND. Vad är det i pennan barnen ritar teckningar med? Vad är det för kemikalier i plastleksakerna på förskolan som barnen leker med? Vi i Centerpartiet tycker att det borde vara självklart att vi inte ska behöva oroa oss över vilka kemikalier vi på olika sätt utsätts för. Att slippa oroa sig för att våra barn, och vi själva, inte utsätts för farliga ämnen i vardagen är en fråga om trygghet. Alla har rätt till en giftfri vardag.
Under de senaste åren har Centerpartiet sett till att regeringen radikalt höjt ambitionsnivån när det gäller arbetet för en giftfri vardag. Vi måste kunna lita på att våra livsmedel är säkra, att textilier vi köper in till kommunen inte innehåller giftigt antimögelmedel, att inte barnleksaker innehåller bisfenol A, att vattnet vi dricker är säkert eller att skolans suddgummin inte innehåller ftalater och att vi i kommunens verksamheter inte vistas i en miljö där golvmattan innehåller gifter. Föräldrar ska veta att deras barn vistas i säkra giftfria miljöer som inte har slipers, gamla däck eller gammal elektronik där de ska leka.
I Centerpartiet praktiserar vi närodlad politik. Det betyder att vi utgår från förutsättningarna som finns i Lund i kampen mot kemikalierna. Det kan innebära en kartläggning av de gifter som finns i barnens vardag och att kommunen ställer krav på giftfria produkter vid upphandling. Kommunen måste gå före och agera för att höja kunskapen om de gifter som finns runt om oss. Det är ett viktigt steg mot en helt giftfri vardag.
Men för att det som vi gör för Lund inte ska riskera att gå förlorat behöver Centerpartiet din röst i EU-valet. EU ska koncentrera sig på frågor som till exempel klimathotet och hur vi får en giftfri miljö. Lägg en röst för en giftfri vardag – rösta på Centerpartiet i EU-valet.

Mattias Andersson, C, 1:a namn riksdagslista Södra Skåne
Inga-Kerstin Eriksson, C, 1:a namn kommunfullmäktigelista Lund

Publicerad 30 April 2014 16:15