Inför matartrafik till stationen i Dösjebro

KÄVLINGE/DEBATT. Jag har med stort intresse tagit del av debatten om kollektivtrafiken som förts i detta forum de senaste veckorna. Efter att ha bott ett antal år i Stockholm kan jag konstatera att kollektivtrafiken i Skåne lämnar mycket övrigt att önska.

Visst har Stockholm andra förutsättningar med större folkmängd och därmed större skatteunderlag.

Jag konstaterar i vilket fall att vad gäller turtäthet och utbredning är Stockholms kollektivtrafik överlägsen. I Skåne är trafiken i huvudsak centrerad i nord-sydlig riktning och fungerar väldigt bra om du bor i någon av städerna. Utanför de större tätorterna är det sämre ställt.

I vårt fall, en barnfamilj boende i Hofterup med två förvärvsarbetande, är vi tvungna att ha två bilar. Det tar helt enkelt för lång tid att åka kollektivt.

Om man till exempel arbetar i Malmö och vill åka buss finns på vardagsmorgnar fem avgångar att välja mellan klockan 07.00-09.00. En (!) av dessa är direktbuss från Löddeköpinge. I övriga fall tar färden cirka en timme. Detta ska jämföras med bilen som endast tar 30 minuter.

I den jämnstora kommunen Vellinge sponsrar politikerna kollektivtrafiken. En titt i tidtabellen för sträckan Höllviken Centrum - Malmö visar att det går direktbussar till Malmö var 5-15 minut under rusningstid.
Vi har också stationen i Dösjebro med goda förbindelser. Stationen är redan idag populär bland pendlare, men kan utnyttjas av så många fler. Om man först ska sätta sig i bilen och åka i "fel riktning" för att ta tåget förfelas hela idén med att åka kollektivt, känner jag. Mitt förslag är därför att man inför matartrafik med buss Löddeköpinge-Hofterup-Dösjebro under rusningstid på morgnar med retur på kvällarna enligt en tidtabell som är anpassad till tågavgångarna.

Bilpendlare i Hofterup

Publicerad 02 April 2014 14:00