Åderbråck är en folksjukdom

Det är många som lider av åderbråck i det tysta. Här i Sverige kan man lätt dölja de fula, svullna ådrorna i benen genom att alltid hålla benen täckta. Långa byxor och kjolar året om och badstranden håller man sig borta från. I och med att så många svenskar skäms för denna oklädsamma men oftast ofarliga åkomma gör att man inte förstår hur vanligt det egentligen är.

Faktum är att ca 30% av Sveriges befolkning lider av någon form av åderbrock och en stor mängd av dessa personer söker aldrig vård utan tror att det är en åkomma de måste leva med livet ut.

Kan åderbrock vara farligt?

För de flesta drabbade är åderbrocket främst en kosmetisk åkomma vilket kan vara nog så jobbigt. Men även om åderbråck aldrig är direkt livshotande så kan det leda till en rad obehagliga komplikationer. De vanligaste av dessa är värk, svullnad och klåda i benen vilket kan vara mycket jobbigt att leva med. Värre men betydligt mer ovanliga symptom är tillfällig inflammation som i vissa fall kan vara så allvarlig att man under en period har svårt att gå och ofta blir tvingad att sjukskriva sig. Till sist kan man också drabbas av sår och blödningar. Dessa är inte farliga då venerna inte har lågt blodtryck men kan i vissa ovanliga fall kräva stygn.

Ska man söka vård för sitt åderbrock?

För många som lider av besvär kan åderbrocket lindras betydligt med en så kallad stöd- eller kompressionsstrumpa. Det går att få en specialutformad strumpa genom att besöka en läkare. Men det är många som aldrig söker hjälp för sitt åderbrock trots att det idag finns enkla och mycket effektiva behandlingar.

Därför bör man ställa sig själv frågan om åderbrocket har en negativ inverkan på ens livskvalitet. Det spelar egentligen ingen roll om det endast är en skönhetsfläck eller om man har andra besvär också, påverkar det ens livskvalitet finns det ingen anledning att inte söka hjälp.

De vanliga behandlingar som finns för åderbrock är helt ofarliga och utförs med lokalbedövning. För de flesta går det bra att vara hemma från jobbet ett par dagar men det finns också många som inte behöver sjukskriva sig överhuvudtaget.

Därför är åderbrock något av en onödig folksjukdom som många tror att de behöver lida med i det tysta trots att de kan få snabb, effektiv och säker hjälp. Nästa sommar kan du stolt visa benen, som du gått och skämts över i åratal, på stranden igen!