Hälsa på nätet växer i popularitet

Allt fler väljer att boka sina läkarbesök online. Sedan ett par år tillbaka kan du få vård direkt i datorn, via chatt, video eller röstsamtal.

 

Hälsa på nätet


Hälsa på nätet, eller digital vård som det också heter, har blivit populärt bland svenskar. Det handlar om internet-baserade vårdkliniker som erbjuder majoriteten av tjänster som finns tillgängliga på en vanlig vårdmottagning - fast digitalt. Den digitala vårdbranschen har brett ut sig och numera kan man boka tid både hos allmänläkare och specialist. Ett exempel på specialistvård som erbjuds online är Åderbråcksklinikerna där man kan få hjälp med behandling för sina åderbråck. Dermatologi, diabetes och allergi är andra vanliga specialistområden som finns att hitta inom den digitala vårdservicen.

 

Hur det funkar


Istället för att ringa eller besöka din vårdcentral för att boka tid kan du nu boka tid online på en privatklinik. Fördelarna är många. Du slipper stå i kö eller vänta på att växeln ska öppna. Eftersom bokningen sker online kan du boka tid närsomhelst på dygnet, var du än befinner dig. Du kan således också få hjälp om du befinner dig utomlands på semester och exempelvis har fått i dig något olämpligt. Oftast är det bara några minuters väntetid i det digitala vänterummet.

För att kunna boka tid på en svensk digital vårdklinik krävs det att du är bosatt i Sverige och har ett svenskt BankID. Med BankID loggar du in på tjänsten och bokar tid. Har du ännu inte skaffat dig ett sådant kan du enkelt ansöka om det via din internetbank.  

Själva läkarbesöket sker antingen via chatt, videosamtal eller röstsamtal. En del online kliniker har byggt appar som du enkelt kan ladda ner i telefonen eller surfplattan. Det är också vanligt att uppkopplingen sker via externa tjänster som Skype eller FaceTime.

 

Vad man kan få hjälp med


Inom den digitala vården arbetar sjuksköterskor, allmänläkare, specialistsjuksköterskor, barnmorskor, allergologer, dermatologer, dietister och terapeuter med erfarenhet inom primärvården. För att få arbeta digitalt krävs det att man har svensk läkarlegitimation.

I generella ordalag går det att få digital vård för åkommor som inte kräver någon fysisk undersökning. Allergier, utslag och klåda, magsmärtor, artros, migrän, hosta och feber är vanliga besvär som kan behandlas via ett digitalt läkarbesök. Det är också den här typen av besvär som de flesta digitala patienter söker hjälp för. En läkarkonsultation online är helt kostnadsfri för barn och ungdomar.

På en digital läkarklinik går det också att få receptförnyelse för läkemedel som inte kräver någon fysisk behandling. Det går däremot inte att få recept för narkotikaklassad eller beroendeframkallande medicin. Du kan å andra sidan få en remiss till provtagning eller annan fysisk vårdgivare som i sin tur kan skriva ut den här sortens läkemedel.