Moa Berglöf, tidigare talskrivare och politiskt sakkunnig hos dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt och fristående krönikör på HD/Sydsvenskan.

Moa Berglöf, tidigare talskrivare och politiskt sakkunnig hos dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt och fristående krönikör på HD/Sydsvenskan. Foto: Björn Leijon

"Det blir hetare och hetare fram tills nästa val"

NYÅR. Vilka politiska beslut gör succé? Och vem blir årets hetaste politiker? Moa Berglöf, tidigare talskrivare och politiskt sakkunnig hos dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt och fristående krönikör på HD/Sydsvenskan, har svaren.

Av
Irina Bernebring Journiette

Vi är halvvägs igenom denna mandatperiod – vad händer för spännande i år?

– Nationellt undrar jag om 73-punktsavtalet, alltså januariavtalet, kommer att hålla. Det verkar vara väldigt stökigt kring det inom Socialdemokraterna och frågan är om Löfven klarar av att hålla det när partiet pressar honom. När det gäller Skåne undrar jag om alla koalitioner i olika kommuner kommer att hålla eller om vi får se maktskiften.

Vilka frågor tror du seglar upp under året?

– Jag hoppas på välfärdsfrågor. Jag tror att just vården till exempel fortsätter att vara en stor fråga. Vi har en tendens att prata om andra saker än vad folk är bekymrade över och där är vården viktig. Man kommer fortfarande att prata om brottslighet och invandring men jag hoppas att man börjar prata mer om vardagsfrågor.

Vilken politisk skandal hade du velat se 2020?

– Jag gillar kvittogranskningar: gör politiker vad de säger att de gör? Lever de som de lär? Sen tror jag att det blir fler konflikter mellan tjänstemän och politiker när politiker försöker att driva egna frågor som inte är inom kommunallagens gränser.

Vilket politiskt beslut tror du hade gjort succé?

– Jag tror det hade gjort succé om politiker slutar att skälla på varandra och i stället kommer med nya idéer och samarbeten över gränserna. Politiken känns mer låst än någonsin i dag och man accepterar inte bra förslag bara för att de kommer ifrån "andra sidan". I de flesta frågor så är partier mycket mer eniga än vad de låtsas vara.

Vem blir årets hetaste politiker?

– Den som tar över moderaterna efter Ulf Kristersson – det är tufft för honom nu.

Hur hett är politik i år?

– Superhett – trots att det är ett mellanvalsår. Ett högt tonläge mellan politiker gör att människor också pratar om viktiga frågor. Så jag tror bara att det blir hetare och hetare fram tills nästa val.

Publicerad 26 December 2019 00:00