Med hjälp av kiropraktorn Anette Sikén och träning kan Anisette Westberg numera röra sig näst intill obehindrat.

Med hjälp av kiropraktorn Anette Sikén och träning kan Anisette Westberg numera röra sig näst intill obehindrat. Foto: Privat

Från sängliggande ryggpatient till livsglad 29-åring: "Hade gett upp hoppet om livet"

Nu drömmer Anisette Westberg, 29, om att kunna springa hinderlopp

HÖÖR.

När Lokaltidningen förra hösten besökte Anisette Westberg, 29, låg hon fast i en sjuksäng hemma i mammas vardagsrum. Hon led av svåra ryggsmärtor, kunde inte gå – och ingen kunde svara på vad som var fel. Sedan dess har hon gjort en makalös resa.

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

– Jag står här i stallet och grejar, säger Anisette Westberg när Lokaltidningen ringer.

Dit har det varit en lång väg att gå. Anisette har tidigare jobbat professionellt med hästar i flera år. Kroppen började säga ifrån och efter att ha trillat av en häst 2006 fick hon mer och mer ont i ryggen.

Det kulminerade förra sommaren då hon blev akut sjuk och kunde varken gå eller stå. Hon var på sjukhuset först i tre veckor och sedan i ytterligare två veckor. Efter det var hon beroende av hemtjänstens hjälp med allt från mat till hygien. Utan några svar. Beskedet från sjukvården var att det var sju månaders väntetid för att få göra en undersökning med magnetkamera.

– Jag hade nästan gett upp hoppet om livet. Jag fick inga svar och ingen hjälp med rehab. Livet var bara jäkligt trist.

En vän tipsade om kiropraktorn Anette Sikén. Eftersom Anisette inte kunde ta sig till Helsingborg själv kom Anette på hembesök hos henne istället. I samma veva kom hon i kontakt med Aleris-kliniken i Ängelholm dit hon fick en remiss efter mycket om och men.

– Jag började behandlingen med Anette precis innan jul och i januari när jag skulle till Aleris hade jag redan börjat gå igen. Det var helt fantastiskt!

Hos Bengt Sturesson, överläkare och ortopedspecialist på Aleris, fick hon höra att hennes problem förmodligen hade att göra med artros i båda si-lederna och han ansåg att det krävdes steloperation för att komma tillrätta med problemen.

Eftersom hennes kropp fortfarande var svag efter att ha varit sängliggande sedan i juni, så fick honom uppmaningen att återkomma efter tre månader för en ny bedömning. Under tiden gick Anisette till Anette varje vecka.

– Muskler förtvinar snabbt och Anisette hade varit sängliggande i flera månader, hon kunde inte ens lyfta sina ben, minns Anette Sikén.

Hon behandlade bland annat Anisette med en så kallad integrator som med tryck ger impulser till nervsystemet i ryggen. Rehabträning ingick också i behandlingsprogrammet. Sakta men säkert började det att hända saker. Så när det var dags för återbesök hos Bengt Sturesson var det en betydligt starkare Anisette som kom in genom dörren.

– Både han och hans sjukgymnast stod med hakan i golvet och bara gapade, säger Anisette och skrattar.

Någon operation var det inte tal om, istället fick hon besked om att höra av sig igen om hon blev sämre. Sedan dess har hon fortsatt med träningen och behandlingen hos Anette.

– Jag är långt ifrån så stark som jag var en gång i tiden, men jag är på god väg. Jag kommer alltid att ha artrosen och måste vara rädd om kroppen, inte ta i för mycket.

Erfarenheterna som hon tar med sig av den offentliga sjukvården är inte direkt positiva.

– Vad hade hänt om jag hade väntat de där sju månaderna på röntgentiden? Vilka följdsjukdomar hade jag inte fått, fysiskt och mentalt? Jag är så glad att jag vågade testa andra vägar.

I somras flyttade Anisette till Helsingborg och nu har hon börjat våga blicka framåt.

– Drömmen är att kunna springa hinderlopp eftersom jag inte har kunnat springa på fem år. Jag hade så ont i ryggen och höfterna, nu vet jag varför.

Oavsett hur framtiden ter sig är Anisette mest glad för att kunna vara tillbaka i stallet.

– Jag har alltid haft hästar omkring mig. Det gör mig lycklig i själen.

Publicerad 24 December 2019 04:00