Så här såg det ut när dykaren hoppade i det blöta och fann fem elscootrar nyligen.

Så här såg det ut när dykaren hoppade i det blöta och fann fem elscootrar nyligen. Foto: Jonny Magnusson

Upphittade elsparkcyklar i havet väcker frågor

Dykare undrar vem som ska plocka upp dem

HELSINGBORG.

Vem ska plocka upp de elsparkcyklar som ligger slängda på botten av Öresund? Den frågan ställer sig dykaren Jonny Magnusson.

Problemet med slängda elsparkcyklar i havet har återkommit sedan aktörerna Voi och Lime började hyra ut fordonen i somras.

Till exempel skrev Lokaltidningen och flera andra medier om att 23 elsparkcyklar fiskades upp från Öresunds botten i september, vid ett och samma dyktillfälle. Detta under en hamnstädning, som ett 40-tal ideella krafter deltog i efter ett initiativ av Facebookgruppen Hamn och strandstädarna i Helsingborg samt dykarklubben Delfinen.

En av Delfinens flitiga dykare är Jonny Magnusson, som för ett par veckor sedan gjorde ett dyk i vattnen kring Oceanpiren. Han upptäckte då cirka fem stycken elsparkcyklar från uthyraren Voi.

– Jag tänkte "inte nu igen", säger han.

Han hade dock ingen möjlighet att dra upp fordonen från botten.

– Tyngre grejer går inte att lyfta upp ensam om man inte har någon på land som hjälper en. Och denna gången hade jag ingen med mig, säger han.

Han är rädd för att elsparkcyklar som tidigare har tagits upp från havet hamnar på botten igen.

– Jag hade kontakt med Voi när vi hade tagit upp ett antal fordon i juni, men sen veckan därefter låg de i vattnet igen, berättar han.

Nu undrar han vad som ska ske med de nyligen upptäckta elsparkcyklarna i havet.

Förmodligen har de som hyrt scootrarna loggat ut sig från dem. Om detta har skett nära ett vattendrag borde det inte vara så svårt för Voi att hitta de försvunna fordonen, tycker dykaren.

– Jag litar på Voi och har inga problem med deras verksamhet men jag vill inte ha scootrar i vattnet. Det är betterierna jag är orolig för. Batterier i vattnet är inte bra, menar han.

Kristina Hunter Nilsson som är kommunikationschef på uthyraren Voi kommenterar saken bland annat så här i ett mejl:

"Dessvärre har det hänt att el-scootrar hamnat i vattnet men för de sällsynta gångerna det sker samarbetar vi med dykare som hämtar el-scootrar vilka hamnat på botten så snart vi fått vetskap om dem."

Hon skriver vidare:

"Vi reparerar och underhåller alla våra scootrar och återanvänder reservdelar tills de av säkerhetsskäl inte kan användas längre. Då återvinns de med lokala partners...Vi kasserar aldrig hela scootrar."

Tyck till!

Kommentera gärna artikeln på vår Facebooksida Lokaltidningen Helsingborg/Höganäs

Publicerad 12 December 2019 00:00