Shiitake från Hällestad.

Shiitake från Hällestad. Foto: Lars Owesson

Svamp från Hällestad på Nobelmiddagen

7 000 svampar har odlats fram och handplockats

TORNA HÄLLESTAD. När det serverades Nobelmiddag kom den specialodlade shiitakesvampen på tallriken från Torna Hällestad. Under hemlighetsmakeri har 7 000 svampar odlats fram och handplockats.

Av
Fredrik Magnusson

Det var i varmrätten som de rökta svamparna tillsammans med savoykål, bakad lök och granolja var tillbehör till anka fylld med svart trumpetsvamp och citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, kryddpicklad gulbeta och rostad anksky. Kocken bakom är rätten var Sebastian Gibrand.

De 7 000 shiitakesvamparna skördades med stor precision: endast svampar i storleken 15-20 millimeter hamnade på tallriken.

– Det här är en stor ära och ett kvitto på att vår svamp håller yppersta kvalitet. Vi är mycket stolta, det här är det största och finaste erkännande en odlare av livsmedel kan få, säger Mathias Persson, marknadsansvarig på Hällestad, i ett pressmeddelande.

Samtliga 7 000 svampar var handplockade av Eva och Ida Lund själva, som är en del av ägarfamiljerna bakom Hällestad.

– Vi plockar all svamp för hand. Just den här beställningen krävde extra noggrannhet på grund av att shiitakesvamparna skulle vara så små, förklarar Eva Lund.

Det är första gången Hällestad levererar till Nobelmiddagen. Men företaget har vid flera tillfällen tidigare levererat svamp till tävlingar.

Publicerad 11 December 2019 14:18