Jasmine Davidsson, 18, fick mersmak av sin debut på festligheterna, nästa år ämnar hon vara tillbaka igen.

Jasmine Davidsson, 18, fick mersmak av sin debut på festligheterna, nästa år ämnar hon vara tillbaka igen. Foto: Pressbild & Adobe Stock

Jasmine serverade på festernas fest: "Det är högsta nivå"

Gymnasieprogrammet läggs ned till våren

SJÖBO/BLENTARP.

Malenagymnasiet kan stoltsera med att tre elever deltog under Nobelmiddagen. Två stycken gjorde det för andra gången och för Jasmine Davidsson från Blentarp var detta hennes debut. "Det var jättenervöst i början", säger hon.

Av
André Kvist

Nobelmiddagen, eller festernas fest som den kallas, gick traditionsenligt av stapeln den 10 december. Dignitärer, kungligheter och nobelpristagare fanns som vanligt på plats. Men även 18-åriga Jasmine Davidsson från Blentarp som går sista året på Malenagymnasiets hotell- och turismprogram fanns på plats för att servera.

– Det var jättenervöst i början med sedan är det ett sådant schema att man hinner inte tänka och det är inget man kan missa. Det kändes bra och var väldigt kul, berättar hon dagen efter.

Lärare Marie Kristiansson Bchara hade uppmanat fyra av sina adepter att ställa upp på uttagningarna i Blå hallen. Jasmine var ensam kvar i efter de tuffa testerna.

Detta är andra året i rad som gymnasiet har med elever, i fjol lyckades två stycken gå hela vägen. Dessa båda var med även i år och det är en stolt lärare som prisar samtliga.

– Det är fantastiskt kul, det är ju dit man komma. Samtidigt öppnar det här dörrar för dem och att ha det här på sitt cv gör stor skillnad. Antagningsproverna är mycket tuffare än själv Nobelmiddagen så det är häftigt att lyckas där, säger Marie Kristiansson Bchara.

För Jasmine förlöpte kvällen utan några missöden. Hon berättar att man är så fokuserad på sin uppgift att kamerorna som rullar ut bilder till hela svenska folket glöms bort.

– Jag tyckte det gick väldigt bra för mig, det är ju första gången jag får servera på en sådan festlighet. Det är ju absolut på högsta nivå inom service.

Klänningarna och kungligheterna var det som Jasmine tyckte mest om under kvällen. Nu planerar hon att fortsätta utvecklas och återkomma i tv-rutan även nästa år.

– Jag ska fortsätta på Nobelmiddagen även nästa år, man blir tillfrågad när man väl kommit in. Sedan ska jag fortsätta att läsa vidare utomlands, säger Jasmine Davidsson.

För Malenagymnasiets del är detta dock den sista eleven man skickar till festernas fest. Efter att denna årskull tagit studenten så läggs programmet ned. Underlaget är tyvärr för tunt när eleverna söker sig till större städer. Samtidigt kommer Sjöbo ha tre representanter på plats även på nästa år Nobelmiddag.

Fakta

Nobelmiddagen i siffror:

  • Max antal gäster är 1350 – varav 100 väntas vara studenter.
  • Totalt kommer man att ställa fram 350 meter bord i stadshuset.
  • 500 meter linneduk väntas användas.
  • 9450 bestick.
  • 5400 glas.
  • Serveringsstyrkan kommer vara 190 personer stark.
  • Cirka 25 000 blommor ska dekorera nobelfesten. Bland annat rosor, orkidéer och nejlikor.
  • Dryck: 400 flaskor champagne, 450 flaskor vin, 650 liter mineralvatten och 300 liter kaffe.

Källa: Stadshus restauranger, Nobelkommitén

Publicerad 11 December 2019 00:00