Ägaren har lovat att ha munkorg på sin hund, men det räcker inte enligt rätten. Bilden är från ett annat sammanhang.

Ägaren har lovat att ha munkorg på sin hund, men det räcker inte enligt rätten. Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: Adobe Stock

Hundägare får inte tillbaka sin hund efter attack mot barn

Både länsstyrelsen och förvaltningsrätten säger nej

HÖRBY.

Hunden gick helt oprovocerat till attack mot ett barn, slet ner barnet på marken och utdelade flera bett. Efter händelsen omhändertogs hunden av polisen. Ägaren har försökt få tillbaka sin hund i flera insatser, men har fått avslag på avslag.

Av
Anja Degerholm

Det var i mitten av november som hunden slet sig från sin ägare och gick till attack mot barnet. När mamman försökte hjälpa sitt barn blev även hon attackerad och nedsliten på marken. Hunden omhändertogs omedelbart av polisen enligt lagen om tillsyn över hundar och katter.

Ägaren, en ung Hörbykvinna, överklagade beslutet först till länsstyrelsen och sedan till förvaltningsrätten. Båda instanserna har nekat henne att få tillbaka sin hund.

Kvinnan har uppgett att hon tar händelsen på största allvar och lovar att hålla hunden kopplad och i munkorg i fortsättningen. Hon har även lovat att ta sin hund till en hundpsykolog för att se till att hundens beteende blir bättre. Hunden ska ha varit aggressiv tidigare, bland annat rev den en person på låret i somras så att det började blöda.

Förvaltningsrätten anser att hundens beteende i kombination med ägarens bristande förmåga gör att det finns risk för att hunden orsakar skada igen. Ägaren får därför inte tillbaka sin hund.

Publicerad 05 December 2019 09:56