Årets och fjolårets skapelser är hämtade från byns byggnader.

Årets och fjolårets skapelser är hämtade från byns byggnader. Foto: Privat

Byns pepparkakskonst tillbaka: "Kul grej"

Fjolåret gjorde succé – nu utmanar man andra byar

SKÅNE TRANÅS.

I fjol byggde man den gamla kvarnen med intilliggande byggnader. Nu är området kring torget som tagit form i ugnen. Samtidigt som det är en rolig julaktivitet vill man nu utmana och inspirera andra byar.

Av
André Kvist

På Munkamöllan Logi lyftes många besökares smilband förra julen när man kunde se en ansamling repliker av den gamla kvarnen och området runtomkring i pepparkaksform. Det var efter att Gunilla Blomberg tog över som värd som konceptet tog fart.

– I vår familj har vi byggt pepparkakshus med tema men nu har ungarna vuxit upp och jag tycker fortfarande det är väldigt roligt. Så förra år hetsade jag upp personalen och ungdomarna att hjälpa till och det blev en väldig succé, berättar hon.

Den gamla kvarnen om med omgivande byggnader.

Den gamla kvarnen om med omgivande byggnader. Foto: Privat

Nu är bebyggelsen tillbaka fast denna gång har man gjort torget och de kringliggande byggnaderna. Hela tisdagen gick åt till att baka och bygga. Medlemmarna i föreningen Tranås ungdomsförening, som driver vandrarhemmet tillsammans med Svenska Turistföreningen, var inte sena att hjälpa till även i år.

Frågan är om det kommer bli hela byn som byggs upp så småningom.

– Nja, det vet jag inte men vi får se. Det är en kul grej att återskapa husen och Skåne Tranås är en by med väldigt mycket historia och tradition.

Samtidigt vill Gunilla att andra byar både inspireras och blir lite avundsjuka.

– Vi vill gärna inspirera andra byar med detta och det finns ju häftiga hus i alla byar häromkring. Det vore kul med en tävling i framtiden kanske, säger hon med ett skratt.

Årets skapelse är hämtad från torget.

Årets skapelse är hämtad från torget. Foto: Privat

Publicerad 05 December 2019 00:00