Limhamns Folkets hus var knökfullt när trafik- och parkeringssituationen i Limhamn diskuterades.

Limhamns Folkets hus var knökfullt när trafik- och parkeringssituationen i Limhamn diskuterades. Foto: Byrd/Koray Kaya

Hätsk stämning när politiker pratade parkering

Nya parkeringsregler engagerar Limhamnsborna

LIMHAMN.

Stämningen blev stundtals hätsk när den stora Facebookgruppen På Limhamn! bjöd in till möte i Limhamns Folkets hus med politikerna angående den nya parkeringssituationen i stadsdelen.

Av
Koray Kaya

Markus Celander

Numera kostar det pengar dygnet runt att parkera överallt i Gamla Limhamn. Något som retat upp många limhamnare.

Kommunalrådet Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden, säger till Lokaltidningen Limhamn att han kan förstå att folk kan bli upprörda över att det som tidigare var gratis nu kostar.

– Men jag förstår inte en del av de känsloyttringar jag mötte här i kväll.

Synpunkter från de, enligt arrangören På Limhamn!, mellan 400 och 600 personerna i det knökfulla Folkets hus gällde även handeln – parkeringssituationens betydelse för Limhamn som en levande stadsdel.

– Vi ska göra en översyn vilka effekter de nya p-reglerna haft. Limhamn ska inte bli en sovstad utan fortsätta att vara en småstad i den stora staden, säger Andreas Schönström.

Han medger att Malmö stad delvis har skuld till parkeringsproblematiken när det gäller alla de nyinflyttade i Limhamns Sjöstad som är missnöjda med p-situationen i det nybyggda området och parkerar sina bilar i Gamla Limhamn.

– När det gäller Limhamn Sjöstad så drev kommunen igenom en lägre p-norm där utan att erbjuda alternativ som bilpooler och kollektivtrafik. Men sedan menar jag att det också är upp till dem som köper en dyr bostad att kolla om där finns p-plats – man har ett eget ansvar.

Andreas Schönström, Håkan Fäldt och moderatorn från arrangerande Facebookgruppen På Limhamn!, Camilla Mårinus.

Andreas Schönström, Håkan Fäldt och moderatorn från arrangerande Facebookgruppen På Limhamn!, Camilla Mårinus. Foto: Byrd/Koray Kaya

Håkan Fäldt (M), andre vice ordförande i tekniska nämnden, säger till Lokaltidningen Limhamn att hans parti ska fortsätta att göra motstånd mot den trafikpolitik som S-styret driver – vare sig vad gäller parkeringsavgifterna eller Storstadspaketet med bland annat avsmalningen av stora genomfartsleder.

– Det har blivit så illa som vi sa att det skulle bli. Tyvärr fick vi rätt, men det hjälper eller glädjer ju ingen. Vi vill inte medverka till att detta fortsätter, till exempel att även Linnégatan avsmalnas, som de gjorde med Annetorpsleden. Tvärtom har vi gett förvaltningen i uppdrag att utreda hur Annetorpsleden kan få tre körfält i stället för de två som finns idag.

Moderaterna lär inte få med sig någon majoritet i nämnderna att stoppa S- och L-styret, menar Håkan Fäldt.

– Utslagsrösten har Vänsterpartiet och de röstar aldrig emot ett S-styre. Däremot kan vi försöka mildra styrets beslut så mycket vi kan till nästa val och vinner vi då så tar vi bort de beslut som tagits och bygger ut vägnätet igen.

Vad tyckte du om mötet?

Åsa Majlöv:

Åsa Majlöv: "Jag kom hit för att jag var nyfiken, samt bara för att lyssna, men eftersom de inte pratade om boendeparkeringar för oss som har bott länge på Limhamn så var jag tvungen att ställa frågan om var jag ska parkera. Jag fick inga svar. De säger bara ställ bilen och cykla." Foto: Byrd/Koray Kaya

Alexander Holmqvist:

Alexander Holmqvist: "Jag hade inte förväntat mig så mycket mer än det som kom upp, men jag hoppas att det gör det svårare för dem att förvärra parkerings situationen. Jag fick väl svar på vad S och L vill, sedan får folket göra sitt i nästa val." Foto: Byrd/Koray Kaya

Gunlög Banck:

Gunlög Banck: "Fantastiskt att så många Limhamnsbor kom hit i detta regnrusk för att protestera mot parkeringsvansinnet på Limhamn. Men jag fick inga nya svar. Kommer man verkligen ta hänsyn till våra åsikter eller kommer man att stoppa dem längst ner i byrålådan?" Foto: Byrd/Koray Kaya

Henrik Hesby:

Henrik Hesby: "Det var bra att mötet anordnades, men samtidigt frustrerande att Andreas Schönström fortsatt anser att detta är en bra lösning. Jag anser att detta är en extra skatt och jag med familj överväger att flytta härifrån, eftersom de inte har insikten att man kan behöva bilen för arbete utanför Limhamn." Foto: Byrd/Koray Kaya

Camilla Mårinus från På Limhamn!:

Camilla Mårinus från På Limhamn!: "Det känns som att vi inte har något att säga till om." Foto: Byrd/Koray Kaya

Fotnot. Facebookgruppen På Limhamn! har ingen koppling till samverkansföreningen På Limhamn.

Publicerad 04 December 2019 13:19