Anna Persson och hennes make Patrik har som stort intresse att dekorera sitt hus under december.

Anna Persson och hennes make Patrik har som stort intresse att dekorera sitt hus under december. Foto: Privat

Annas hus är ljuspunkten i vintermörkret: "Blir mycket trafik nu"

Dekorerar sitt hus med tusentals lampor

BLENTARP.

För Anna Persson och hennes make handlar julen till stor del om utsmyckningen av huset. Årligen lockas nyfikna till deras bostad för att se alla figurer och tusentals lampor som är igång. "Det är mysigt – det är inte jul utan våra lampor", säger Anna.

Av
André Kvist

Årligen blir Blentarp en av Skånes mest belysta platser när Anna Persson och maken Patrik sätter igång med sin julbelysning. Det som började i liten skala har år för år vuxit till att bli ett stort intresse och något av en besöksmagnet.

– Jag och min man tycker om lampor så vi började lite grann och sedan lite till. Sedan helt plötsligt hade vi väldigt mycket och nu har det nästan blivit en grej att vi gör det här och hela bygden vet ju om det, berättar Anna Persson.

Bostaden ligger precis i slutet, eller början, av en ljusslinga så för promenerande har det blivit ett riktmärke. Gatan paret bor på är dock en återvändsgränd och det stora intresset har varit något av ett orosmoment för Anna.

– Faktum är att det är ingen som har varit negativ, många är rätt engagerade. Jag var rädd för att det skulle bli knepigt med tanke på hur vi bor och det blir ganska mycket trafik nu, men alla verkar tycka det är kul.

Årligen byts saker ut eller slängs, nytt för detta året är bland annat en flamingo och en palm.

Årligen byts saker ut eller slängs, nytt för detta året är bland annat en flamingo och en palm. Foto: Privat

Nu har de blivit så specialiserade att det börjar bli tufft att hitta nya grejer att sätta upp. En del måste även bytas ut varje år eftersom de slits hårt och sedan är det lite del av intresset att förnya skapelsen varje år. Anna har nu börjat snegla mot England där liknande intressen är stort. Årets tillskott är en flamingo och en palm som sticker ut bland allt annat julrelaterat.

Hur känns det att bo i ett så upplyst hem?

– Det är mysigt! Jag har fem barn som är väldigt roade av det och tycker det är skoj. Det är inte jul utan våra lampor!

Huset är upplyst från 16.10 varje kväll och mellan 06 och 09 på morgonen. Alla är välkomna att ta sig en titt. Anna Persson berättar att hon reser en del i Skåne med jobbet och håller utkik efter liknande skapelser. Tyvärr är det alltför få, menar hon.

– Vi känner några som bor vid rondellen i Sjöbo men det är inte jättemånga sådana här hus i Skåne. Man vill ju kunna tipsa och ge varandra råd. En tävling om vem som har bäst julhus i Skåne hade varit riktigt kul!, säger hon.

Publicerad 04 December 2019 06:00