"Att ICA tillsammans med de norrländska bönderna kan lansera ett svenskt alternativ till halloumi är ett viktigt bidrag för att visa på möjligheterna med förädling av svensk råvara", säger Anders Svensson, VD ICA Sverige. Foto: TT/Jessica Gow/Pressbild

Matvarujätten satsar på svensktillverkad halloumiost

Vill konkurrera med cypriotiska bönder

SVERIGE. På senare tid har importen av halloumiost till Sverige fått kritik. Orsaken är att framför allt lantbrukare på Cypern ger korna betydligt mer antibiotika. Matvarujätten ICA vill bryta trenden genom att lansera ett svenskt alternativ till den populära osten.

Importen av halloumi till Sverige har ökat explosionsartat, från 21 ton år 2010 till hela 4 000 ton förra året. Nyligen gick Världsnaturfonden (WWF) ut och varnade för att man inte kommer ge osten grönt ljus i sin årliga konsumtionsguide. I alla fall inte när det kommer till cypriotisk halloumiost.

Orsaken är att landets bönder ger djuren betydligt mer antibiotika än i andra europeiska länder, något som kan öka den redan oroväckande höga antibiotikaresistensen i världen.

Nu väljer ICA att lansera ett svenskt alternativ till halloumi. Osten kommer att tillverkas helt på mjölk från Norrland i samarbete med Norrmejerier.

Enligt ett pressmeddelande räknar matvarujätten med en försäljning på 350 ton årligen och lanseringen är beräknad till vecka 38 nästa år.

– Att ICA tillsammans med de norrländska bönderna kan lansera ett svenskt alternativ till halloumi är ett viktigt bidrag för att visa på möjligheterna med förädling av svensk råvara. I en tid av oro för folkhälsoutmaningar och miljöproblem känns det viktigt att ytterligare investera i de svenska bönderna, som är ledande inom klimat och miljö, säger Anders Svensson, VD ICA Sverige.

Den nya osten kommer att tillverkas i Norrland.

Den nya osten kommer att tillverkas i Norrland. Foto: Pressbild

Publicerad 02 December 2019 12:57