På SM i Ung Företagsamhet i år kammade företaget Rawstraw UF från Skåne hem ett guld i kategorin ”årets företag”.

På SM i Ung Företagsamhet i år kammade företaget Rawstraw UF från Skåne hem ett guld i kategorin ”årets företag”. Foto: Pressbild

Insänt: Viktigt att investera i framtida entreprenörer när besparingskrav råder

INSÄNT. I tider när kommuners försörjningsbörda ökar, ekonomier utmanas och besparingskrav råder är det viktigare än någonsin att investera i barn och ungdomar. En investering i framtida entreprenörer, som oavsett om de väljer anställning eller startar företag, kommer att generera jobb och skatteintäkter genom sin företagsamhet under lång tid framöver. Det är precis vad Skåne behöver.

Ung Företagsamhets verksamhet, med läromedel för grundskolan och processutbildning i företagande på gymnasiet, gör skillnad – på riktigt. Förra året drev 3 083 gymnasieelever UF-företag på 82 skolor i hela Skåne. Prognosen säger att över 3 500 gymnasieungdomar kommer driva UF-företag i Skåne i år.

På SM i Ung Företagsamhet i år kammade företaget Rawstraw UF från Skåne hem ett guld i kategorin ”årets företag”. Rawstraw UF kom dessutom på en hedrande fjärdeplats under EM i Ung Företagsamhet, Company of the Year Competition, som gick av stapeln i franska Lille i juli i år. Förutom fjärdeplatsen vann Rawstraw UF även priset ManpowerGroup Ready for Work Award, som uppmärksammar det företag som visat på kompetens och lärbarhet som viktiga färdigheter för att vara anställningsbar och redo för arbetslivet.

Engagerade UF-lärare är nyckelpersoner på skolorna. Tillsammans med Ung Företagsamhets samarbetspartners, som investerar både pengar och kompetens i unga företagare, ger de eleverna de bästa förutsättningarna att utvecklas i sitt entreprenörskap.

Ung Företagsamhet är en inkluderande verksamhet där kvittot på genomslag ofta reflekteras i elevers entusiasm. Glöden, glädjen och drivkraften som skapas i dessa sammanhang är oslagbar. Här riktas strålkastarna till stor del på graden av ansträngning oavsett utgångsläge. Alla kan vara med, alla har något att lära och alla kan få känna känslan av att just jag har något att bidra med.

Är det något som politiker, tjänstemän, rektorer, lärare, näringsliv och föräldrar ska sluta upp bakom och till fullo uppmuntra så är det möjligheten att ge våra barn och ungdomar en möjlighet att lära sig mer om och pröva på vad entreprenörskap handlar om.

Tänk om utbildning i entreprenörskap var obligatorisk på schemat från grundskolan och uppåt? Genom att satsa på Ung Företagsamhet i Skåne och låta den få ta plats i regionens alla skolor gör vi en investering för framtiden. En investering i skånska barn och ungdomars tro på sin egen företagsamhet. Det är att investera i framtiden.

Ung Företagsamhets styrelse i Skåne:

Leila Khammari, Carola Netterlid, Margareta Paulsson, Johan Löfquist, Mikael Kipowski, Stefan Norrestam, Kristian Rankloo

Publicerad 02 December 2019 12:24