Under natten sattes ett staket upp runt statyn för att skydda den mot ytterligare skadegörelse.

Under natten sattes ett staket upp runt statyn för att skydda den mot ytterligare skadegörelse. Foto: Ritzau Scanpix

Zlatanstatyn vandaliserad – hatbrottsmotiv utreds

Rasistiskt budskap sprejat nedanför statyn

MALMÖ. Beskedet om att Zlatan Ibrahimovic köper in sig i Hammarby IF väckte starka reaktioner i Malmö. Under onsdagskvällen och natten vandaliserades den nyuppsatta Zlatanstatyn med bengaler och sprejfärg. På marken framför statyn fanns ett rasistiskt budskap om romer.

Av
Jonatan Westerlind

Marek Stefaniak

Klockan 20:40 larmades polisen om pågående skadegörelse vid statyn. När de anlände till platsen såg de att någon sprejat den med vit färg, men inga gärningsmän fanns på platsen. Dessutom hade det då eldats med bengaler som hållits mot statyns fötter, vilket syns på ett klipp som cirkulerat i sociala medier.

Väktare fanns under natten på plats för att bevaka statyn, men innan dess hade det sprejats färg, bränts bengaler och skrivits ett rasistiskt budskap vid statyn.

Väktare fanns under natten på plats för att bevaka statyn, men innan dess hade det sprejats färg, bränts bengaler och skrivits ett rasistiskt budskap vid statyn. Foto: Ritzau Scanpix

Framför statyn har det skrivits "Ciagani dö". Cigani betyder zigenare på flera östeuropeiska språk. Polisen har inlett en förundersökning om skadegörelse och olaga hot med hatbrottsmotiv.

Under natten sattes ett staket upp runt statyn för att skydda den mot ytterligare skadegörelse. Även väktare har satts in.

Sportbladet uppger även att Zlatans bostad i Stockholm vandaliserats under natten, då någon sprejat ordet "judas" på fastighetens port. Dessutom hade det hällts ut sursträmming på platsen och polisen har beslagtagit ett plakat.

Publicerad 28 November 2019 09:11