Bränder, hot och utpressningar får vårdnadshavare att överväga ifall eleverna ska hålla sig hemma.

Bränder, hot och utpressningar får vårdnadshavare att överväga ifall eleverna ska hålla sig hemma. Foto: Stock Adobe/Genrebild

Larmet: Skola drabbad av utpressning och bränder

"Överväger att hålla barnen hemma"

KLIPPAN.

Stöket på Snyggatorpsskolan eskalerar. Efter bränder, bomber och hot på skolan, har 25 anmälningar kommit in till polisen. Skolan tvingas nu sätta in extra bevakning för att minska oron.

Av
Wilhelm Nilsson

En lugn stund har nästintill varit obefintlig på Snyggatorpsskolan i Klippan under hösten. Bland annat har bränder, hemmagjorda bomber, utpressning och hot mot elever och skolpersonal, lett till att många barn och ungdomar samt vårdnadshavare blivit oroliga. Så pass att vårdnadshavare vill hålla barnen hemma, rapporterar HD.se.

– Efter utpressning, bomber och bränder överväger en hel del av oss föräldrar att hålla våra barn hemma från skolan. Man bli ju orolig. Samtidigt gäller ju skolplikten, så vi vet inte hur vi ska göra, säger en mamma till en flicka i på högstadiet, till HD/NST.

Under hösten har 25 polisanmälningar upprättats på Snyggatorpsskolan, skriver HD.se. Av dem handlar det bland annat om individer som pressar eleverna på pengar, ifall de inte betalar - åker de på stryk. Och så sent som under förra måndagen larmades räddningstjänsten till skolan vid tre tillfällen, efter att bränder brutit ut. Mindre skador på toaletter orsakdades, vilket nu har rubricerats som mordbrand i polisanmälningarna.

Polisen, skolan och kommunen jobbar aktivt med problemen. Arbetet har gett en lugnande effekt även om allt inte är lugnt

– Det handlar om ett fåtal individer som står för oron, men läget på skolan är inte så kaosartat som man kan få intryck av om man läser diverse rapportering om vad som händer. Polisen, skolan och kommunen jobbar aktivt med problemen. Arbetet har gett en lugnande effekt även om allt inte är lugnt, säger kommunpolisen Amelie Wångklev Jönsson till HD/NST.

Skolan arbetar nu aktivt med att få bukt med problematiken. Vid enstakaka tillfällen har polispatrull rört sig på skolområdet under hösten. Skolan har också satt in extra resurser från kultur och fritid för att öka vuxennärvaron.

– De är där på dagtid för att stärka upp på skolan. Vi har också diskuterat med skolledningen att de har möjlighet att göra personalförstärkningar, till exempel med lärarassistenter och fritidsledare så att det ska finnas utanför lektionssalarna, berättar Mattias Adolfsson, verksamhetschef för grundskolan, för HD/NST.

Publicerad 28 November 2019 10:45