Jens Törnberg på Den4dogs som funnits i Norge i tio års tid, men det senaste året börjat etablera sig även i Sverige.

Jens Törnberg på Den4dogs som funnits i Norge i tio års tid, men det senaste året börjat etablera sig även i Sverige. Foto: Joel Winqvist

Här kan hundägare "parkera" sina jyckar på säkert vis

Hundparkeringen på Råå ska följas av fler

RÅÅ.

Istället för att binda fast sin hund utanför affären i kyla och med risk för att någon snor den, kan matte eller husse låsa in sin jycke i en varm parkeringsbur. Ica Maxi på Råå är först ut i Helsingborg, nu planeras satsningen spridas.

Den särskilda hundparkeringen inrättades utanför butiken på Råå i somras. Då, i 25-plus-väder, var utmaningen en annan för de helsingborgska hundarna än vad dagens novemberkyla utgör.

– Då handlade det mer om att inte lämna hundarna kvar i stekheta bilar, berättar Malin Borgström som är marknadsansvarig på Ica Maxi på Råå.

Nu under vintern när gradantalet kryper närmare nollan är det snarare kylan som kan vara en viktig anledning till att inte låta hunden stå ute och vänta.

Men det finns fler argument menar hon. Som att somliga raser är eftertraktade för hundtjuvar.

– Folk vill inte lämna sina hundar ute ensamma i dag med tanke på stöldrisken. Särskilt vissa raser är eftertraktade, menar hon.

Dessutom kan det vara otryggt för djuren att stå en längre tid utan sin husse eller matte vid sin sida.

På Maxis parkering för fyrbenta finns det plats för två hundar samtidigt. Burarna är klimatanpassade, har golvvärme och en fläkt som går i gång när temperaturen överstiger 20 grader. De desinficeras automatiskt med UV-ljus efter varje hundbesök.

Folk vill inte lämna sina hundar ute ensamma i dag

Varje hund får en egen bur och behöver såldes inte samsas med någon annan. Eventuella gräl två hundar emellan finns det därför ingen risk för.

För att kunna använda denna särskilda parkering måste man använda en app. Genom den både låser man och låser upp dörrarna.

Hundkojorna hanteras genom en app.

Hundkojorna hanteras genom en app. Foto: Joel Winqvist

För tillfället är det kostnadsfritt för hundägare att använda parkeringen. Under våren ska man göra en uppföljning och analysera behovet framgent, berättar Jens Törnberg som är delägare i Den4dogs, bolaget som ligger bakom satsningen.

Att hundparkera på detta sättet underlättar även för hundägare som kämpar med att få ihop livspusslet, anser han.

– Det kan vara svårt för många annars, säger han.

Hittills har 67 hundägare testat parkeringen på Råå. I januari eller februari planerar man att satsa på en likadan på Väla centrum.

– Jag tycker att responsen har varit jättebra.

Publicerad 15 November 2019 11:21