Bilden är en skärmdump från kommunens informationsfilm.

Bilden är en skärmdump från kommunens informationsfilm. Foto: Skärmklipp

Kommunens reklamfilm kritiseras: "Den är så fake så jag mår illa"

Barnfamilj ses flytta från Möllevången

STAFFANSTORP. I måndags publicerade Staffanstorp en ny reklamfilm på sin hemsida i syfte att locka fler till kommunen. Nu kritiseras filmen för att vara missvisande.

Av
Matilda Sädås

Filmen har tagits fram i samarbete med ett produktionsbolag och är en del av den satsning kommunen gör för att bättre marknadsföra sig i sina sociala kanaler.

Syftet med filmen är att sprida bilden av Staffanstorp som en trygg plats och locka till sig fler invånare. Sedan filmen lades ut på kommunens hemsida har den uppmärksammats av flera medier. Den har även kritiserats av kommunens invånare för att ge en missvisande bild av Staffanstorp.

I informationsfilmen ses en barnfamilj lämna den otrygga staden och flytta till en trygg villaförort. Filmens första scener visar hur en mamma och hennes dotter får tomburkar kastade efter sig av ett ungdomsgäng. Samtidigt hörs en berättarröst säga:

”Många av oss vaknar upp i en stad som vi en gång kallade vår hemstad. Men utvecklingen med otryggheten och utanförskapet har gjort att många känner sig förlorade och vilsna i sin stad”.

Därefter ses familjen packa in flyttlådor i en skåpbil och köra iväg. Scenerna är inspelad på Möllevången i Malmö och visas i svartvitt. När familjen i nästa sekvens når sitt nya hem – den trygga villan i Staffanstorp – har filmen övergått i färg och berättarrösten säger:

”Det finns kommuner där tryggheten, äldreomsorgen skola och näringslivet verkligen fungerar”.

På ett dygn hade informationsfilmen fått över 50 000 visningar på Youtube. Många som tagit del av materialet är negativa till dess innehåll. I Facebookgruppen Staffanstorpskoll skriver en person: "Vad är meningen med filmen? Den är så fake så jag mår illa när jag ser den.". En annan person skriver: "Sämsta filmen någonsin!! Stämmer inte alls med verkligheten!!".

Pierre Sjöström (S), oppostionsråd i Staffanstorp, reagerar på att filmen kostade 123 000 kronor att producera.

– Man måste ställa sig frågan: Vad är syftet? Vi behöver faktiskt inte locka fler invånare, åtminstone inte i snabbare takt än vi redan gör. Vi växer med 2 procent per år. Det är knappt vi hinner med att bygga förskolor och skolor, med så pass stor tillväxt, säger han till Sydsvenskan.

Det har även framförts kritik mot att samtliga personer i filmen är vita.

– Men jag har fått reda på i efterhand att samtliga personer i filmen är skådespelare, säger Pierre Sjöström till tidningen.

Staffanstorps kommundirektör Per Almström tycker att filmen ger en rättvis bild av kommunen.

– Ja det tycker jag. Det är till stora delar barnfamiljer som flyttar till Staffanstorp från intilliggande storstadskommuner, för att söka trygghet och bra skolor. På så vis tycker jag att filmen ger en bra bild av kommunen, säger han.

I filmen målas Möllevången i Malmö upp som den otrygga plats familjen vill flytta från. Varför då?

– Det finns ingenting i filmen som tyder på att de första scenerna skulle utspela sig i Malmö såvida man inte bor i närheten och känner igen gatan. Det finns en kort sekvens där du ser en rondell i Malmö, men den som inte bor i staden tror jag inte uppfattar att det är där sekvensen spelats in. Scenerna ska skildra en otrygg storstad, inte Malmö specifikt, säger Per Almström.

Hur ser du på den kritik filmen fått?

– Vi har gjort den här filmen för att visa det vi är stolta över Staffanstorp, att vi är en trygg och säker kommun där vi bryr oss om varandra. Vi arbetar för att göra Staffanstorp så bra som möjligt för de som bor i kommunen och de som vill flytta hit. Vad journalister i Malmö eller Stockholm tycker bryr vi oss inte om, säger Per Almström.

Publicerad 12 November 2019 00:00