Våld och hot har blivit vardag på biblioteket i Hässleholm. Nu tvingas man göra något.

Våld och hot har blivit vardag på biblioteket i Hässleholm. Nu tvingas man göra något. Stock.adobe.com

Bibliotek tvingas till åtgärder efter hot och våld

Minskar öppettiderna

HÄSSLEHOLM.

I flera omgångar har Stadsbiblioteket tvingats sätta in åtgärder för att lugna ner situationen på biblioteket som beskrivs som både hotfull och våldsam. Tidigare har bland annat väktare sats in för att få bukt på de störande ungdomsgäng som uppehåller sig i lokalerna. Nu tvingas man även dra ner på öppettiderna.

Av
Paola Nordgren

Stadsbiblioteket tvingas nu ta till ytterligare åtgärder för att minska de oroligheter som finns på biblioteket. Det man testar denna gången är att stänga Hässleholms stadsbibliotek klockan 15 de fredagar som är kvar i november för att se om det gör någon skillnad.

Både personal och besökare vittnar om den obehagliga situationen och man vittnar om oroligheter, stök, fylleri och allmän respektlöshet vilket inte minst skapar en stressad situation för personalen. Den senaste tiden har det inträffat flera våldsamma och hotfulla incidenter på biblioteket mot personalen.

– Idag går delar av personalen ner till sitt pass i biblioteket med en stor klump i magen och oro för vad som ska hända, en sådan situation är ohållbar i längden, säger bibliotekschef Anette Mjöberg i ett pressmeddelande.

Enligt Anette Mjöberg är det tråkigt att det behöver gå såhär långt att det krävs att man stänger tidigare då det också drabbar de besökare som sköter sig.

– Att behöva stänga tidigare är verkligen tråkigt då det drabbar så många andra av våra besökare men i detta läget är det en åtgärd vi behöver ta till.

Kultur- och fritidsförvaltningen arbetar nu tillsammans med bland annat andra kommunala förvaltningar och instanser för att hitta såväl en kortsiktig som långsiktig lösning på problemet.

Publicerad 12 November 2019 10:21