Stefan Sintéus (polisområdeschef) när polisen i Malmö håller pressträff på Rättcentrum med anledning av helgens explosioner och skjutningar.

Stefan Sintéus (polisområdeschef) när polisen i Malmö håller pressträff på Rättcentrum med anledning av helgens explosioner och skjutningar. Foto: Ritzau Scanpix/Andreas Hillergren

Polisen kraftsamlar: "Den öppna drogmarknaden är en av anledningarna till att vi ser skjutningar"

Beslut om nationell särskild händelse

MALMÖ. Den senaste tidens våldsdåd i Malmö har fått polisen att fatta beslut om en så kallad nationell särskild händelse. Stora resurser utlovas i kampen mot de kriminella miljöerna – i synnerhet handeln med droger.

En 15-årig pojke sköts på fredagskvällen till döds vid en pizzeria på Möllevången. När denna artikel skrivs ligger hans kamrat nedsövd på sjukhus där han vårdas för livshotande skador.

Polismästare Stefan Sintéus ser mycket allvarligt på det inträffade

– Det är en svart helg för Malmö och för Malmöpolisen, säger han under en presskonferens.

Sex minuter innan skottlossningen skedde en kraftig explosion i anslutning till en parkerad bil nära Kronprinsen. Händelsen tros vara ett sätt att avleda polisen inför skottlossningen på Möllevången någon kilometer bort.

– Vi har tidigare sett hur kriminella försöker vilseleda oss genom sprängningar, säger Stefan Sintéus.

Polisen arbetar intensivt med att utreda helgens skjutning. En viktig pusselbit är att mördarna har fångats på film.

– Övervakningskameror visar hur två personer kommer cyklandes mot pizzerian. Där tar de upp vapen och skjuter mot två personer, säger Stefan Sintéus.

Händelsen gör att fler poliser kommer synas på Malmös gator framöver. Men det kommer inte att räcka.

På söndagen fattade Polismyndigheten beslut om en nationell särskild händelse, något som även infördes efter terrordådet på Drottninggatan.

Beslutet innebär att polisen i region Syd kan kalla in resurser från hela landet för att hantera den uppkomna situationen. Förutom mer uniformerad personal i yttre tjänst handlar det bland annat om kvalificerade utredare och utökad kriminalteknisk kompetens.

Samtidigt frigörs Stefan Sintéus tillfälligt från arbetsuppgifterna som polismästare för att bli regional kommenderingschef.

Tillsammans med en särskild stab kommer han att samordna arbetet mot de kriminella i staden. Ett arbete som sker på flera nivåer.

– Vi tror att den öppna drogmarknaden är en av anledningarna till att vi ser skjutningar och sprängningar i Malmö, och vi kommer bland annat att inrikta oss mot gatunivån och gatulagningen. Våra fokusgrupper kommer att stärkas och vi kommer att ha tyngre insatser på kvalificerad spaningsnivå, trygghet och brottsförebyggande insatser bland annat, säger Stefan Sintéus.

Han nämner även utökade trafikkontroller. Många kriminella åker nämligen fast när de kör bil, och om någon exempelvis uppträder drogpåverkad kan det leda till en husrannsakan. Flera tidigare fall har visat att polisen hittat både vapen, svarta pengar och narkotika vid sådana tillslag.

– Flera av dessa individer hanterar trafikregler som om de inte fanns, säger Stefan Sintéus.

Regionpolischef Carina Persson har förståelse om Malmöbor känner oro och otrygghet efter det inträffade.

– Att kriminella människor visar en sådan likgiltighet för andras liv är fruktansvärt, säger hon.

Samtidigt anser Carina Person att polisen är på rätt väg.

– Vi har ett långsiktigt arbete mot den kriminella miljön i Malmö. Vi tror på det arbetet, men det kommer att ta tid.

Polisen utreder ytterligare flera grova våldsdåd som inträffat på kort tid. Så sent som den 31 okrober sköts en man till döds på Högaholm i södra Malmö. Det har även inträffat ett flertal explosioner på Drottningtorget, Sofielund och Almhög.

Polisens kriminaltekniker säkrar spår efter skottlossningen vid pizzerian.

Polisens kriminaltekniker säkrar spår efter skottlossningen vid pizzerian. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Avspärrning efter skottlossningen.

Avspärrning efter skottlossningen. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Ljus och blommor på mordplatsen på Ystadsgatan i Malmö på söndagen.

Ljus och blommor på mordplatsen på Ystadsgatan i Malmö på söndagen. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Publicerad 11 November 2019 11:12