Jessica Wennfalk öppnade i slutet av oktober upp Kristianstads första hundgym.

Jessica Wennfalk öppnade i slutet av oktober upp Kristianstads första hundgym. Foto: Paola Nordgren

VIDEO: Jessica startar gym för hundar

Hundar behöver träna upp både styrka och fysik precis som människor

FJÄLKINGE.

Kroppsvård och kroppskännedom är precis lika viktig för hundar som för människor anser Jessica Wennfalk. Det var därför hon utbildade sig till canineopat, fysioterapeut för hundar och nyligen öppnade hon också upp ett hundgym i Fjälkinge.

–Tanken är att det ska fungera precis som ett gym för människor. Du kan boka in dig via nätet på en timme i gymmet eller gå på gruppträningspass. Det viktiga är att du hittar det som passar dig och din hund, säger Jessica Wennfalk.

Hon har drivit sin verksamhet som fysioterapeut för hundar hemma sedan 2016 men när det var dags att utöka verksamheten med mer än behandlingar och massage så kände hon att lokalerna i Fjälkinge passade utmärkt för ändamålet. Att allt fler hundägare är måna om sina hundars mående är också något som Jessica Wennfalk märker av.

– Ja, det är ju allt fler som utbildar sig till canineopater och det gör att folk också använder sig av tjänsten. I de flesta fallen är det som hos oss människor att man kommer i förebyggande syfte men jag behandlar också allt från diskbråck till artros och spondylos, ryggkotor som växt samman.

Hon anser också att veterinärerna blivit bättre på att remittera till fysioterapeuter om det är sådan vård eller behandling som patienterna är i behov av.

– Det är ganska enkelt att missa symtom som visar på att hunden har en inflammation eller har ont i leder. Men det är viktigt att vara observant på små tecken. Ändrar hunden plötsligt sittställning eller slutar sprätta efter att ha utfört sina behov kan det vara tecken på att hunden har smärta någonstans. De hoppar mycket upp och ner och rör sig mycket, därför känns det också självklart för mig att hundarna får rätt träning för det.

Jessica Wennfalk öppnade i slutet av oktober upp Kristianstads första hundgym.

Jessica Wennfalk öppnade i slutet av oktober upp Kristianstads första hundgym. Foto: Paola Nordgren

På gymmet kan hundarna träna allt från kroppskontroll till balans, styrka och självförtroende.

– Vi väntar också på ett gåband för hundar och än så länge är det ingen hund som varit här som inte gillat denna typen av träning.

Jessica Wennfalk håller dessutom i kurser och planerar även temakvällar och föreläsningar i framtiden.

– Förhoppningen är att ännu fler hittar hit och precis som för människor kan se gymmet som en mötesplats.

Balansträning stärker både rygg och fokus.

Balansträning stärker både rygg och fokus. Foto: Paola Nordgren

Publicerad 08 November 2019 00:00