Foto: Pressbild Tullverket/Polisens förundersökning

19-åring greps med kraftig sprängladdning på tåg

Tullare fattade misstankar

MALMÖ. Tulltjänstemännen tyckte att den unge mannen i tågkupén uppträdde nervöst. När de tittade i hans ryggsäck hittades en kraftig sprängladdning – och en skarpladdad pistol.

Tåget hade precis avgått från Malmö C den 2 juli. Slutdestinationen var Södertälje. Men 19-åringen kom inte längre än till Lund där tullen överlämnade honom till polisen.

Bomben som låg i ryggsäcken innehöll 1,5 kilo sprängämne och var även försedd med krutstubin och apterad sprängkapsel. Med andra ord rörde det sig om en skarp pjäs. Enligt ett expertutlåtande från Försvarsmakten räcker det med 0,5 kilo för att ödelägga en mindre lägenhet.

Sprängladdningen var gömd i en nötburk. Samma typ av förpackning har använts vid minst ett annat fall i Malmö där 1,7 kilo sprängdeg hittades i en trappuppgång på Rosengård.

Nu åtalas 19-åringen för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Åklagaren skriver att brottet är grovt eftersom det rört sig om en skarp sprängladdning som dessutom ”hanterats synnerligen vårdslöst då den transporterats i en ryggsäck bland annat på ett tåg i linjetrafik där flera människor befunnit sig”.

Det finns inga misstankar om att bomben skulle utlösas på tåget. Mannens uppgift tros i stället ha varit att transportera sprängladdningen till Södertälje.

Den unge mannen hade inte bara en bomb i ryggsäcken. Tullen hittade dessutom en skarpladdad pistol som använts vid ett mordförsök i Malmö för några år sedan. Därför åtalas 19-åringen också för grovt vapenbrott. Han nekar till alla anklagelser och uppger att han inte kände till innehållet i ryggsäcken.

En 31-årig man står medåtalad för att ha överlåtit vapnet till den yngre mannen.

Publicerad 08 November 2019 16:00