Foto: Ritzau Scanpix

Ordentligt staket saknades i flera år – liten pojke dog

Kristianstads kommun får kritik efter tågolycka

KRISTIANSTAD. Tågolyckan vid Kulltorpsskolan i Kristianstad hade kunnat undvikas. Enligt Trafikverkets utredning kände Kristianstad kommun till att det saknades ordentligt skydd i flera år innan olyckan.

Den 12 april i år sprang en liten pojke upp på tågspåret bakom Kulltorpsskolan i Kristianstad. Samtidigt kom ett tåg och olyckan var ett faktum.

I en utredning som Trafikverket gjort framgår det att Kristianstad kommun fick besked om att staketet plockats bort i samband med ett bygge tre dagar innan olyckan. Nu framkommer det även att skyddet mot järnvägen varit bristfälligt ända sedan nya Kulltorpsskolan började byggas.

Enligt Kristianstadsbladet ska Trafikverket vid flera tillfällen mellan 2014-2017 påpekat för kommunen vikten om ett fullständigt skydd utmed järnvägen. Kommunen har i sin tur bekräftat att de tagit del av uppgifterna. Trots det har inga åtgärder gjorts.

Trafikverket är dock även självkritisk i sin utredning. Förutom att rikta kritik mot kommunen slår de fast att de själva inte heller följt upp ärendet och att de saknar rutiner för det.

Parallellt med att kommunen och Trafikverket gjort utredningar gällande olyckan pågar fortfarande en polisutredning kring händelsen med rubricering vållande till annans död.

Frågan om vem som ansvarar för att staketet tagits bort är fortfarande obesvarad.

Publicerad 07 November 2019 15:04