Männen bröt sig in i bostaden när mannen låg och sov. Därefter blev han misshandlad, innan gärningsmännen flydde från platsen.

Männen bröt sig in i bostaden när mannen låg och sov. Därefter blev han misshandlad, innan gärningsmännen flydde från platsen. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson/Genrebild

Rånare döms till långt fängelsestraff – efter dramatik i villa

Greps av dansk polis

LUND.

Tjuvarna passade på att bryta sig in i hemmet när paret åkte på semester. Det de inte visste, var att bostaden lånades av en släkting. Den senare som blev både misshandlad och grovt rånad. Nu döms en av gärningsmännen till flera års fängelse.

Av
Wilhelm Nilsson

I april tidigare år passade en släkting på att låna Lundaparets villabostad. Första natten blev till en mardröm då rånarna, två män 22 respektive 25 år gamla, bröt sig in i huset.

Det hela började med att övernattaren väcktes av ett ljud från ytterdörren. Han reagerade inte något nämnvärt eftersom han trodde antingen att det var hans dotter som kom på besök eller att det pågick soptömning utanför, uppger mannen i förhör.

När övernattaren kom till ro igen, mötets hans blick av en "mskerad längre man". Det handlade om sekunder innan mannen flyger på övernattaren och delade ut flera slag med en luftgevärskolv. Därefter kom ytterligare en maskerad man in i rummet, de "aggressiva och högljudda" gärningsmännen ville då veta var "alla värdeföremål fanns", berättar mannen.

Efter slagen och utpressningen, knuffade gärningsmännen mannen ned från trappan till bottenvåningen, där utpressningen fortsatta. De unga männen lyckades då erhålla både bankkort och dess pinkod. Därefter begav sig en av männen vidare för att leta reda på andra värdeföremål i bostaden.

Brottsoffret uppger i förhör att misshandeln fortsttte strax innan gärningsmännen lämnade bostaden. De satte sig då på mannen, band fast honom med silvertejp och högg med kniv i hans lår.

Från bostaden fick männen med sig kontanter, sjukvårdsprodukter, verktyg, en bil, en mobiltelefon, en iPad samt två luftgevär. En del av godset fanns senare vid en idrottshall i Kirseberg idrottshall och iPaden såldes till en hälare. Ett par dagar efter rånet skulle bilen köras till Hamburg, för att säljas till en intressent. Gärningsmännen kom dock inte längre än till Danmark innan de greps.

25-åringen döms nu till sex års fängelse för grovt rån. Dessutom får han betala ett skadeståndsanspråk på 104 841 kronor. Ett åtal väcks mot 22-åringen i Lunds tingsrätt för både grovt rån och grov stöld (vid en tidigare händelse).

Publicerad 23 October 2019 16:18