Nu vet vi, det blir en folkomröstning den 12 januari nästa år.

Nu vet vi, det blir en folkomröstning den 12 januari nästa år. Foto: Adobe Stock

Klart med folkomröstning – kritiserad valsedel tas bort

Istället blir det en ja- eller nejfråga om försäljning av Öresundskraft

HELSINGBORG.

Det blir en folkomröstning om Öresundskrafts vara eller icke vara i kommunal ägo. Omröstningen kommer ske den 12 januari. Det beslutade en majoritet i fullmäktige under tisdagskvällen.

Men det blir inte med den valsedel som alliansen lanserade, som fått kritik för att vara en argumenterande text där de styrande partierna förklarade varför de vill sälja. En text som mött orkaner av kritik från partier som vill behålla bolaget i kommunal ägo.

Under fullmäktigemötet stegade nämligen Moderatledaren Peter Danielsson upp i talarstolen och förklarade att man valt att stryka texten.

... så har vi valt att lyssna på kritiken och stryka texten på valsedeln

– Vi ville att debatten skulle handla om sakfrågan, just om den här affären, och inte en principfråga om att äga eller inte äga. Men eftersom vi nu i detta läget inte kan ge information om vare sig köparen eller priset och att den debatt som har blivit efter valsedelns presentation har bidragit till att ytterligare förstärka fokuset på processen istället för sakfrågan, så har vi valt att lyssna på kritiken och stryka texten på valsedeln, sade han.

Istället kommer helsingborgarna att få ta ställning till en ja- eller nej-fråga huruvida energibolaget ska säljas eller inte.

Han nämnde också att styret avser att, när det är möjligt, gå ut med information om eventuella köpare, villkor och hur stiftelsen som man vill bilda för att placera pengarna från en försäljning av Öresundskraft i ska konstrueras, när avtalet är klart.

Datumet för omröstningen har det också varit delade uppfattningar om. S, MP och V har förespråkat den 9 februari för att, som partierna menar, få mer tid att bedriva en valrörelse. Men fullmäktige gick på alliansens datumförslag.

Av fullmäktiges åtta partier röstade M och L nej till en folkomröstning, resterande röstade ja.

Publicerad 23 October 2019 09:41