Inge Sylvan Moströms utställning finns på Bredgatan 17. De som är intresserade av att se den kan kontakta personalen i receptionen på bottenplan, hälsar förvaltningen.

Inge Sylvan Moströms utställning finns på Bredgatan 17. De som är intresserade av att se den kan kontakta personalen i receptionen på bottenplan, hälsar förvaltningen. Foto: Joel Winqvist

Inges nya tillvaro efter ett liv präglat av fängelse och hemlöshet: "Får mig att glömma all skit som varit"

Ställer ut ovanlig konst

HELSINGBORG.

Efter att ha spenderat två tredjedelar av sin tillvaro i fängelse och ett halvt liv som hemlös har nu tillvaron stabiliserats en smula för 67-årige Inge Sylvan Moström. För första gången kan nu allmänheten få bevittna den högst ovanliga konst som får honom att glömma allt det jobbiga han varit med om.

– Det är så många som har sagt åt mig att köra igång och få det utställt.

Inge Sylvan Moström talar lågt med en aningen släpig Norrlandsdialekt. Som om hans ord uttalas inifrån skallen snarare än från munnen.

Sanningen att säga har han haft mycket i skallen i sitt liv.

Droger, 45 år på kåken och ett liv på gatan har satt sina tydliga spår, men när han får tala om det som nu hänger på väggarna inne på socialförvaltningens kontor på Bredgatan i Helsingborg så lyser han upp. Såväl till det yttre som till det inre.

Hans konst visar han nu för första gången upp för den som vill se. Inge har tagit hand om krossat glas som han sätter upp på tavlor och limmar fast. Gärna glas i olika färger och nyanser, så att det glittrar och blänker i olika slags skepnader. Helst belyst underifrån av olika färglampor för att ge kreationen ett extra vackert sken.

Om det stämmer som han säger att konstformen är helt unik i Europa är svårt att kontrollera. Men att den är extremt ovanlig kan vi nog slå fast.

Jag har testat så jäkla mycket olika lim

– Att få hålla på med glas får mig att glömma all skit som har varit, berättar han.

– Jag har köpt en hel del tavlor på loppis och så har jag tagit bort målningen på dem och satt dit mitt fastlimmade glas istället. Det är tavlor som jag inte har tyckt om alls, säger han och skrattar.

– Men ramarna är fina. De gör mycket för en tavla, säger han.

Här syns framrutan från en gammal Amazon med ditlimmat glas, belyst av olika färglampor underifrån.

Här syns framrutan från en gammal Amazon med ditlimmat glas, belyst av olika färglampor underifrån. Foto: Joel Winqvist

Ibland har han även använt framrutan på en bil som ram. I utställningen har han använt rutan till en gammal Volvo Amazon.

Inge har testat olika typer av lim för att se vad som fäster bäst.

– Jag har testat så jäkla mycket olika lim. Men inget funkar så bra som Karlssons klister, säger han och ler.

– Jag har flera liter av annat lim hemma som inte passar, säger han.

Förutom konsten har boendesituationen också gett honom ett lyft i livet senaste tiden. Han bor nu i en av socialtjänstens lägenheter med boendestödjare. Ett långt liv fyllt av trassel börjar nu ordna upp sig.

– Och jag mår bra när jag får hålla på med konsten, säger han.

Utställning

Inges konst ska visas fram till slutet på november. Vill man spana in tavlorna går det bra att kontakta receptionen på Bredgatan 17 för att bestämma en tid för visning.

Publicerad 23 October 2019 08:26