I vår tar åttondeklassaren Linn Tuvesson över ordförandeklubban.

I vår tar åttondeklassaren Linn Tuvesson över ordförandeklubban. Foto: André Kvist/Genrebild

Historiska beslutet – elever tar plats i fullmäktige

Initiativ av ungdomarna själva

SKURUP. Från och med nu kommer barn- och ungdomsfullmäktige att styras av Linn, Mathilda och Alfred. Det står klart efter att politikerna lämnat sina poster åt skolungdomarna.

Av
Wilhelm Nilsson

Aldrig någonsin har skolungdomarna i kommunen fått överta presidiet i barn- och ungdomsfullmäktige. Men nu har det skett. På måndagen meddelade politikerna att de överlåter sina poster till eleverna, skriver Ystads Allehanda.

– Det här är en god idé som har kommit fram genom eleverna själva när vi arbetet med olika workshops. Och på många andra håll är det ju just ungdomarna som sitter i presidiet. Jag tycker detta är mycket positivt, säger Sten Hamberg (M) till tidningen.

Sten Hamberg (M) och hans kollegor kommer dock inte att lämna mötesrummet omedelbart. När nya fullmäktige samlas till våren, kommer det forna presidiet finnas på plats för att stötta och besvara eventuella frågor.

Det nya presidiet består av ordförande Linn Tuvesson från årskurs åtta på Prästamosseskolan, Mathilda Ahvander från årskurs sex på Östergårdsskolan och Alfred Einbjörn från årskurs åtta på Prästamosseksolan.

Publicerad 23 October 2019 08:10